Näkövammaisten yleisimmät apuvälineet

Sokeiden ja heikkonäköisten apuvälineet voi ryhmitellä muun muassa sen perusteella, missä käytännön asiassa ne auttavat.

Liikkumista helpottavat apuvälineet


Valkoinen keppi

Valkoista keppiä käyttävät sekä sokeat että heikkonäköiset. Keppi kertoo käyttäjänsä näkövammasta kanssakulkijoille ja auttaa näkövammaista havaitsemaan mm. kuopat ja muut tasoerot sekä esteet, joihin voisi törmätä. Valkoisia keppejä on useita eri malleja. Keppi valitaan aina yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat mm. henkilön pituus ja kepin käyttötarkoitus.

Opaskoira

Opaskoira opastaa sokeaa henkilöä oikean kulkureitin löytämisessä. Se auttaa väistämään tiellä olevat esteet ja löytämään turvallisen reitin. Opaskoira toimii isäntänsä tai emäntänsä käskystä. Siksi on tärkeää löytää koira, joka sopii mm. temperamentiltaan käyttäjälleen. Opaskoiraksi kelpaa vain valioluokan koira; tavallisin opaskoira on labradorinnoutaja. Koiria kouluttaa mm. Näkövammaisten liiton ylläpitämä Opaskoirakoulu. Suomessa on runsaat 200 opaskoiraa.

Päivittäisiä askareita helpottavat apuvälineet

Arkiaskareita helpottavat sekä aivan tavalliset käyttöesineet, joita myydään tavallisissa kaupoissa, että erityisesti näkövammaisia varten kehitetyt apuvälineet. Edellisiä edustavat mm.
  • kierrekannen avaaja
  • erikoisneulat ja langanpujottimet
  • helppokäyttöiset, senioreille suunnatut matkapuhelimet

Näkövammaisia varten kehitettyjä tuotteita ovat mm.

  • pistemerkinnöin varustetut ranne- ja herätyskellot, ajastimet, lämpömittari
  • puhuvat ranne- ja herätyskellot, laskimet, lämpömittari, vaa'at ja muut mittalaitteet

Lieden ja pesukoneiden nappulat, maustepurkit ja lääkepakkaukset voi merkitä kohotekstein tai pistemerkinnöin esimerkiksi tarroilla olevilla kohopisteillä tai etikettimuovilla.

Tiedonsaantia tai tarkkaa näkemistä helpottavat apuvälineet


Silmälasit ja piilolinssit

Näkemistä voivat helpottaa erikoislinssit tai piilolasit. Monet näkövammaiset kärsivät häikäisystä, jota voidaan vähentää erityisillä suodatinlaseilla.

Suurennuslasit

Erilaisia suurennuslaseja on saatavilla runsaasti. Niiden suurennusteho vaihtelee ja ne voivat olla joko aivan yksinkertaisia varrellisia malleja tai valolla ja/tai jalalla varustettuja. Käyttäjän on aina itse kokeiltava ja valittava suurennuslasi, koska näkökyky ja käyttötarkoitus ovat yksilöllisiä.

Muut heikkonäköisen optiset apuvälineet

Näitä ovat mm. suurennuslasivalaisimet ja kiikarit. Pöytään kiinnitettävän, valolla varustetun suurennuslasivalaisimen avulla voi lukea vaikkapa päivän postin. Kaulahihnalla varustettu suurennuslasi vapauttaa molemmat kädet, joten sen avulla voi tehdä esimerkiksi käsitöitä.

Kiikarit ovat pienikokoisia, helposti mukana kuljetettavia. Niiden avulla voi suurentaa näkyviinsä mm. katukyltit ja bussien numerotaulut.

Elektroniset suurennuslaitteet

Elektroninen suurennuslaite koostuu monitorista ja kameraosasta. Luettava teksti tai katseltava kuva näkyy monitorissa halutun kokoisena. Suurennuslaitteen avulla voi myös piirtää tai kirjoittaa. Myös tietokoneeseen liitettäviä suurennuslaitteita ja suurentavia kameroita on saatavilla.

Taskukokoiset, kannettavat suurennuslaitteet ovat kätevä apuväline esim. ostosmatkalla. Kannettavalla suurennuslaitteella on mahdollista ottaa kuva tuotteen hintalapusta tai tuoteselosteesta ja tarkastella kuvaa/tekstiä laitteen näytöltä kaikessa rauhassa.

Pistekirjoituskone

Vaikeasti heikkonäköinen tai sokea henkilö käyttää lukemiseen ja kirjoittamiseen pistekirjoitusta. Tällöin tarvitaan erityinen pistekirjoituskone. Siinä on vain kuusi tai kahdeksan näppäintä ja välilyöntinäppäin. Pistekirjoitus kirjoitetaan tavallista paksummalle paperille.

Lukutelineet ja kohopöydät

Heikkonäköinen voi tarvita lukutelinettä tai kohopöytää kirjan tms. tekstin lähelle tuomiseen. Tällä tavoin parannetaan lukuasentoa ja vähennetään niska-hartiaseudun rasitusta.

Sanelin

Sanelulaitteita voidaan käyttää muistiinpanovälineenä esimerkiksi puhelinnumeron tai päivämäärän tallentamiseksi. Sanelimet ovat nykyisin digitaalisia sanelimia, joilla on helppo käsitellä muistissa olevia äänitallenteita. 

Daisy-kuuntelulaite ja -julkaisut

Daisy-kuuntelulaitteella voi kuunnella Daisy-äänikirjoja. Daisy on näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten käyttöön kehitetty digitaalinen äänikirja. Daisy-kuuntelulaitteita on eri malleja. 

Tietokone lisälaitteineen ja -ohjelmineen

Tavallinen tietokone on lähes kumouksellinen apuväline, kun siihen liitetään näkövammaisen tarvitsemat lisälaitteet:

  • suurennusohjelma (heikkonäköisille)
  • ruudunlukuohjelma
  • puhesyntetisaattori tai pistekirjoitusnäyttö.

Näiden apuvälineiden avulla näkövammainen voi seurata ruudulla näkyvää tekstiä ja esimerkiksi lukea mm. sanoma-, aikakaus- tai ammattilehteä. Tietokoneen avulla näkövammaiset voivat myös lähettää sähköpostia ja hoitaa pankkiasioitaan. Kirjojen ja lehtien lukeminen on mahdollista tietokoneen ja tarvittavien lisälaitteiden ja ohjelmistojen avulla, koska nykyään lähes kaikki teksti on jossain vaiheessa elektronisessa muodossa. Lisäksi normaali teksti voidaan siirtää skannerin ja tekstintunnistusohjelman avulla elektronisessa muodossa tietokoneelle.