09.06.2006

 

 

 

 

 

Victor Reader Classic 3.1.25

Daisy-kuuntelulaite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Victor Reader Classic -laitteen aloitusohje

Tervetuloa käyttämään digitaalisten äänikirjojen kuuntelulaitetta Victor Reader Classic, joka on suunniteltu erityisesti CD-levylle tallennetun kaunokirjallisuuden ja aikakauslehtien toistamiseen. Pienikokoinen ja tukevarakenteinen Victor Reader Classic on helppo ottaa mukaan kaikkialle sen ladattavien akkujen ja kantokahvan ansiosta.

Ensimmäisellä käyttökerralla Victor Readeria tulee käyttää verkkovirralla, vaikka laitteen lisävarusteena toimitettavat ladattavat akut olisi kytketty siihen. Akut on ladattu valmiiksi tehtaalla, mutta ne ovat voineet menettää lataustaan kuljetuksen aikana. Turvallisuussyistä akut on asennettu niin, että ne voi vaihtaa vain valmistajan tai valtuutetun huoltoliikkeen tai jälleenmyyjän edustaja.

Laite liitetään verkkovirtaan kytkemällä sen mukana tulevan verkkojohdon toinen pää pistorasiaan ja toinen pää virtaliittimeen, joka on viimeinen laitteen oikean sivun neljästä liittimestä. Voit käyttää Victor Readeria myös akkujen latauksen aikana.

Victor Readerin pakkaus sisältää kuuntelulaitteen, pahvipakkauksessa olevan verkkojohdon sekä muovipussin, jossa ovat laitteen pikaohje ja cd-levy, joka sisältää aloitusohjeen sekä varsinaisen käyttöohjeen.

Tämä johdanto tarjoaa vaiheittaiset ohjeet ja perustiedot, joilla pääsee Victor Readerin käytön alkuun. Aluksi on kuvaus laitteen ulkoisista ominaisuuksista. Sen jälkeen kerrotaan Victor Readerin helppokäyttöisistä toiminnoista.

Tässä aloitusohjeessa ei käsitellä kaikkia Victor Readerin toimintoja ja ominaisuuksia, mutta jäljempänä seuraava käyttöohje sisältää yksityiskohtaiset ohjeet laitteen kaikista ominaisuuksista ja niiden käytöstä.

Aluksi on kuvaus Victor Reader Classic -laitteen ulkoisista ominaisuuksista.

Laitteen vasemmalla sivulla on suurikokoinen kantokahva. Vasemmassa yläkulmassa laitteen päällä on sen sisäänrakennettu kaiutin.

Laitteen yläpinnalla on kolme ylös- ja alas-painikkeiden paria, jotka sijaitsevat ylhäällä keskellä. Ne ovat vasemmalta oikealle lueteltuina äänenkirkkauden, äänenvoimakkuuden ja toistonopeuden säätöpainikkeet.

Äänen kirkkaus-, Äänenvoimakkuus- ja Toistonopeuspainikkeiden alapuolella laitteen keskiosassa sijaitsevat siirtymispainikkeet, jotka vastaavat suuntia YLÖS, ALAS, VASEN ja OIKEA. Niiden avulla voi siirtyä kirjan sivulta toiselle, luvusta toiseen tai osiosta toiseen.

Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat laitteen keskivaiheilla siirtymispainikkeiden vasemmalla puolella. Ylempi niistä on Tiedot-painike ja alempi Kirjanmerkki-painike. Tiedot-painike kertoo sijaintisi käytössä olevassa kirjassa sekä muuta kirjaan liittyvää tietoa. Kirjanmerkki-painikkeella voi lisätä kirjanmerkin sivulle tai kappaleeseen, jotta sen löytää helposti myöhemmin.

Siirtymispainikkeiden alla sijaitsevat vasemmalta oikealle Kelaa taaksepäin-, Toista/Pysäytä- ja Kelaa eteenpäin -painikkeet.

Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat edellisistä oikealle ja hieman yläviistoon. Niistä ylempänä oleva virtapainike on syvennyksessä. Sen alapuolella sijaitsee Poista levy -painike, jonka avulla poistetaan laitteessa oleva CD-levy. Laitteen oikealla sivulla takaa eteenpäin lueteltuina sijaitsevat virtaliitin jonka avulla laite liitetään verkkovirtaan, linjaliitin (merkitty kahdella viivalla) jonka avulla laitteen voi liittää stereoihin, kauko-ohjaimen eli jalkakytkimen liitin (merkitty yhdellä viivalla) johon kytkettävällä ohjaimella voi hallita laitteen toisto- ja kelaustoimintoja sekä etummaisena liitin kuulokkeille tai ulkoiselle kaiuttimelle.

Laitteen etuseinässä on CD-levyn syöttöaukko.

Laitteen ulkoisten ominaisuuksien kuvaus päättyy tähän. Seuraavaksi kerrotaan, kuinka laitetta käytetään.


Uuden kirjan syöttäminen ja toistaminen

Käynnistä Victor Reader painamalla laitteen yläpinnalla Poista levy -painikkeen yläpuolella olevaa virtapainiketta ja pitämällä sitä painettuna kunnes kuulet äänimerkin ja tervetuloviestin.

Laite tarttuu CD-levyyn ja siirtää sen automaattisesti sisään. Muutaman sekunnin kuluttua Victor Reader kertoo kirjan nimen ja antaa äänimerkin. Kirjan kuuntelu alkaa tämän jälkeen automaattisesti.

HUOMAA: Jos asetat levyn vahingossa ylösalaisin, laite poistaa levyn 15 sekunnin kuluttua vahingoittumattomana.

Voit säätää äänen kirkkautta, äänen voimakkuutta ja toistonopeutta itsellesi sopivaksi käyttämällä laitteen yläpinnalla olevia ylös- ja alas-painikkeita, jotka sijaitsevat ylhäällä keskellä.

Kirjassa voi siirtyä nopeasti eteen- tai taaksepäin painamalla Kelaa taaksepäin- tai Kelaa eteenpäin -painiketta ja pitämällä sitä painettuna, kunnes haluttu kirjan kohta löytyy. Kun painike vapautetaan, kirjan toisto jatkuu normaalinopeudella.

Lukemisen keskeyttäminen

Lukemisen voi keskeyttää painamalla Toista/Pysäytä-painiketta. Lukemista voi jatkaa samasta kohdasta painamalla uudelleen Toista/Pysäytä-painiketta. Huomioi, että akkuja käytettäessä laite sulkeutuu automaattisesti latauksen säästämiseksi, mikäli se on 30 minuuttia käyttämättömänä.

Lukemisen lopettaminen

Lukukerta lopetetaan helposti sammuttamalla Victor Readerista virta. Se tapahtuu painamalla laitteen virtapainiketta ja pitämällä sitä painettuna, kunnes laite sammuu. Victor Reader muistaa automaattisesti seuraavaa lukukertaa varten kohdan, jossa kirjan lukeminen lopetettiin.

Uuden lukukerran aloittaminen

Saman kirjan uusi lukukerta aloitetaan käynnistämällä Victor Reader painamalla virtapainiketta ja pitämällä sitä painettuna, kunnes kuulet äänimerkin. Muutaman sekunnin kuluttua Victor Reader ilmoittaa kirjan nimen. Kirjan lukeminen jatkuu tämän jälkeen samasta kohdasta, johon se edellisellä kerralla lopetettiin.

CD-levyn poistaminen

CD-levy poistetaan painamalla Poista levy -painiketta. Victor Reader sanoo Poista levy, ja laite siirtää levyn muutaman sekunnin kuluttua ulos.

Tässä olivat Victor Readerin käyttämiseen tarvittavat perustiedot. Yksityiskohtaisempaa tietoa laitteen ominaisuuksista saa jäljempänä olevasta käyttöohjeesta. Sen avulla opit hyödyntämään täysin kaikkia äänikirjojen kuuntelulaitteen ominaisuuksia. Ohjeessa kerrotaan esimerkiksi, kuinka siirrytään äänikirjan sivulta toiselle tai sen kappaleesta toiseen.

Olemme saapuneet Victor Readerin aloitusohjeen loppuun. HumanWare ja Aviris toivovat sinun viihtyvän laitteen parissa entistä paremmin opittuasi hyödyntämään sen kaikkia ominaisuuksia.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käyttöohje

 

 


 

Tietoja Victor Reader Classic -laitteesta

HumanWare esittelee tehokkaan digitaalisten äänikirjojen kuuntelulaitteen Victor Reader Classic.

Victor Reader Classic soveltuu mainiosti romaanien ja muiden kaunokirjallisten tekstien sekä aikakauslehtien lukemiseen. Sen avulla voi siirtyä helposti kirjan rakenteen osasta toiseen ja löytää haluamansa tiedon nopeasti.

Laitteen helposti omaksuttavien toimintojen avulla voi siirtyä nopeasti sisällysluettelosta suoraan kiinnostavaan aiheeseen tai hyödyntää aiemmin asetettuja kirjanmerkkejä.

Toivomme sinulle miellyttäviä hetkiä digitaalisten äänikirjojen kuuntelulaitteemme parissa!

 

 

©Copyright 2005.  Kaikki oikeudet pidätetään, Technologies HumanWare Canada Inc.

Näiden käyttöohjeiden tekijänoikeudet omistaa HumanWare. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeuslakien nojalla tätä ohjekirjaa ei saa kopioida kokonaan tai osittain ilman HumanWaren kirjallista lupaa.

 

 

 

 

 

 

 

 


Sisällysluettelo

1.            Yleistä Victor Reader Classic -laitteesta. 1

1.1    Laitteen purkaminen pakkauksesta. 1

1.2    Victor Reader -laitteen ulkoiset ominaisuudet 2

1.2.1   Laitteen yläpinta. 2

1.2.2   Laitteen vasen sivu. 2

1.2.3   Laitteen oikea sivu. 2

1.2.4   Laitteen etupaneeli 2

1.3    Virran kytkeminen Victor Readeriin. 2

1.4    Akut 2

1.5    CD-levyn syöttäminen ja poistaminen. 3

2.            Perustoiminnot. 4

2.1    Hallintapainikkeet 4

2.2    Toista/Pysäytä. 4

2.3    Kelaa taaksepäin tai eteenpäin. 4

2.4    Painikkeiden kuvaustila. 4

3.            Siirtymistoiminnot. 5

3.1    Siirtymispainikkeet 5

3.2    Kirjaluettelo. 5

3.3    Aikasiirtymät 5

3.4    Siirtyminen sivumäärän perusteella. 5

4.            LISÄOMINAISUUDET. 6

4.1  Tiedot -painike. 6

4.1.1   Käytettävissä olevat tiedot 6

4.2    Unitoiminto. 6

4.3    Kirjanmerkit 6

4.3.1   Kirjanmerkkien lisääminen. 6

4.3.2   Kirjanmerkkiin siirtyminen. 6

4.3.3   Kirjanmerkkien poistaminen. 6

4.4    Kumoa/Tee uudelleen -toiminnot 7

5.            Musiikki- ja MP3-cd-levyjen kuuntelu. 8

5.1    Toiminnot 8

6.            Usein kysytyt kysymykset. 9

6.1    Kirjan selaaminen. 9

6.2    Akut ja niiden lataaminen. 9

6.3    CD-levyt 10

6.4    Muita kysymyksiä. 11

7.            Tekniset tiedot. 12

 


1.  Yleistä Victor Reader Classic -laitteesta

1.1      Laitteen purkaminen pakkauksesta

Victor Reader Classic -laitteen pakkaus sisältää:

Victor Reader Classic -kuuntelulaitteen, verkkojohdon, sekä muovipussin, jossa on laitteen aloitusohjeen ja käyttöohjeen sisältävä CD-levy.

Varmista, että saamasi pakkauksen sisältö vastaa edellä esitettyä luetteloa ja että mikään osa ei ole vahingoittunut kuljetuksen aikana.

Huomioi myös, että käyttäessäsi Victor Readeria ensimmäisen kerran laite tulee liittää verkkovirtaan, sillä laitteen akut ovat voineet menettää lataustaan kuljetuksen aikana. Jos akuissa ei ole lainkaan virtaa, niiden lataaminen täyteen kestää 11 tuntia. Victor Readeria voi kuitenkin käyttää tavalliseen tapaan myös akkujen latauksen aikana. Turvallisuussyistä akut on asennettu niin, että ne voi vaihtaa vain valmistajan tai valtuutetun huoltoliikkeen tai jälleenmyyjän edustaja.

Jos pakkauksen sisältö ei vastaa edellä olevaa luetteloa, ota yhteyttä laitteen maahantuojaan:

 

Aviris

Näkövammaisten Keskusliitto ry

PL 31, 00030 IIRIS

Marjaniementie 74, Helsinki

Puh.:  (09) 3960 4700

Faksi: (09) 3960 4310

Sähköposti: aviris@nkl.fi

Internet:www.aviris.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

1.2      Victor Reader -laitteen ulkoiset ominaisuudet

 

1.2.1       Laitteen yläpinta

Laitteen kaiutin sijaitsee sen vasemmassa yläkulmassa.

Ylhäällä keskellä sijaitsee kolme ylös- ja alas-painikkeiden paria. Ne ovat vasemmalta oikealle Äänenkirkkaus, Äänenvoimakkuus ja Toistonopeus.

Äänenkirkkaus-, Äänenvoimakkuus- ja Toistonopeus-painikkeiden alla laitteen keskiosassa sijaitsee neljä nuolenmuotoista siirtymispainiketta, jotka vastaavat suuntia YLÖS, ALAS, VASEN ja OIKEA. Niiden avulla voi liikkua kirjan eri osien välillä.

Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat laitteen keskivaiheilla siirtymispainikkeiden vasemmalla puolella. Niistä ylempi on Tiedot -painike, jota painamalla saa erilaisia tietoja kirjasta, kuten sivumäärän, kirjan kokonaiskeston, kirjan alusta kuluneen toistoajan ja nykyisen sivun numeron. Toinen painike on Kirjanmerkki-painike, jonka avulla voi lisätä kirjanmerkin.

Siirtymispainikkeiden alapuolella sijaitsevat vasemmalta oikealle Kelaa taaksepäin-, Toista/Pysäytä- ja Kelaa eteenpäin -painikkeet.

Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat edellisistä oikealle ja hieman yläviistoon. Niistä ylempänä oleva virtapainike on syvennyksessä. Sen alapuolella sijaitsee Poista levy -painike, jonka avulla poistetaan laitteessa oleva CD-levy.

1.2.2       Laitteen vasen sivu

Laitteen kantokahva ja sisäänrakennettu kaiutin sijaitsevat sen vasemmalla sivulla.

1.2.3       Laitteen oikea sivu

Laitteen oikealla sivulla takaa eteenpäin lueteltuina sijaitsevat virtaliitin jonka avulla laite liitetään verkkovirtaan, linjaliitin (merkitty kahdella viivalla) jonka avulla laitteen voi liittää stereoihin, kauko-ohjaimen eli jalkakytkimen liitin (merkitty yhdellä viivalla) johon kytkettävällä ohjaimella voi hallita laitteen toisto- ja kelaustoimintoja sekä etummaisena liitin kuulokkeille tai ulkoiselle kaiuttimelle.

1.2.4       Laitteen etupaneeli

Laitteen edessä sijaitsee CD-ROM-aseman syöttöaukko.

 

1.3      Virran kytkeminen Victor Readeriin

Laite käynnistetään painamalla ja pitämällä painettuna syvennyksessä sijaitsevaa virtapainiketta. Kuulet äänimerkin ja tervetuloviestin.

Laitteesta sammutetaan virta painamalla virtapainiketta uudelleen ja pitämällä sitä painettuna, kunnes kuuluu kaksi äänimerkkiä.

1.4      Akut

Laitteen akut voi ladata uudelleen kaikkiaan noin 500 kertaa.  Laitetta voi käyttää täyteen ladatuilla akuilla normaalien olosuhteiden vallitessa noin viiden tunnin ajan DAISY-kirjojen kuunteluun. Seuraavat tekijät voivat kuitenkin lyhentää akkujen toiminta-aikaa:

Akkuja on ladattu alle 11 tuntia.

Kirjan eri osien välillä siirrytään tavallista runsaammin.

Kuunneltaessa muita kuin DAISY-CD-levyjä akkuja voi käyttää vain noin kahden tunnin ajan.

Käytettävä äänenvoimakkuus tai toistonopeus ovat normaalia korkeammat.

HUOMAA: Akkuja käytettäessä laite sulkeutuu automaattisesti latauksen säästämiseksi, mikäli se on 30 minuuttia käyttämättömänä.

HUOMAA: Turvallisuussyistä akut on asennettu niin, että ne voi vaihtaa vain valmistajan tai valtuutetun huoltoliikkeen tai jälleenmyyjän edustaja.

1.5      CD-levyn syöttäminen ja poistaminen

Aseta CD-levy laitteen etuseinässä olevaan aukkoon ja työnnä levyä varovasti eteenpäin. Laite tarttuu CD-levyyn ja siirtää sen automaattisesti sisään. Muutaman sekunnin kuluttua Victor Reader kertoo kirjan nimen. Jos asetat levyn vahingossa ylösalaisin, levy poistuu laitteesta 15 sekunnin kuluttua vahingoittumattomana.

CD-levy poistetaan painamalla Poista levy -painiketta, joka sijaitsee virtapainikkeen alapuolella. Laitteen moottori siirtää levyn muutaman sekunnin kuluttua ulos.

HUOMAA: Poista levy -painike toimii ainoastaan kun laitteeseen on kytketty virta.

2.   Perustoiminnot

2.1      Hallintapainikkeet

Äänenkirkkautta, äänenvoimakkuutta ja toistonopeutta säädetään Ylös- ja Alas-painikkeiden avulla. Jos kirjan toisto ei ole käynnissä, Victor Reader ilmoittaa valitun asetuksen. Äänenkirkkautta ja toistonopeutta säädettäessä kuuluu lisäksi äänimerkki nollakohdan tai keskiasetuksen kohdalla. Tällä tarkoitetaan normaalia toistonopeutta tai ääntä, jonka sävyä ei ole muutettu.

2.2      Toista/Pysäytä

Victor Classic alkaa toistaa kirjaa automaattisesti kun virta kytketään päälle tai kun laitteeseen syötetään levy.

Kirjan toisto lopetetaan painamalla Toista/Pysäytä-painiketta. Kirjan kuuntelua jatketaan painamalla Toista/Pysäytä-painiketta.

 

2.3      Kelaa taaksepäin tai eteenpäin

Näiden painikkeiden avulla voi siirtyä nopeasti taakse- tai eteenpäin. Toiminnon aikana kirjaa toistetaan aluksi nopeutettuna.

Paina ja pidä painettuna Kelaa taaksepäin- tai Kelaa eteenpäin -painiketta, kunnes haluttu kirjan kohta löytyy. Pidettäessä kelauspainiketta alhaalla Victor kiihdyttää kelausnopeutta asteittain siten että muutaman sekunnin välein kirjassa siirrytään eteen- tai taaksepäin 1 minuutti, 2 minuuttia, 5 minuuttia, 10 minuuttia, 15 minuuttia ja niin edelleen. Suurin kerralla tapahtuva siirtymä on viisi minuuttia. Victor Reader ilmoittaa siirtymän pituuden ja toistaa siirtymien välissä normaalinopeudella katkelman kirjasta.

2.4      Painikkeiden kuvaustila

Tämä toiminto kertoo käyttäjälle kunkin Victor Readerin painikkeen käyttötarkoituksen.  Ominaisuudesta on hyötyä erityisesti silloin, kun laitetta opetellaan käyttämään tai kun halutaan varmistaa, mihin jotain painiketta käytetään.

Jos laitteessa ei ole CD-levyä, Painikkeiden kuvaus on käytössä automaattisesti.

Voit tarkistaa minkä tahansa painikkeen käyttötarkoituksen laitteen ollessa Painikkeiden kuvaustilassa.

 

 

 

 

 

 

3.   Siirtymistoiminnot

3.1      Siirtymispainikkeet

Tekstikehys: YLÖS
Tekstikehys: VASEN
Tekstikehys: ALAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Äänenkirkkaus-, Äänenvoimakkuus- ja Toistonopeus- painikkeiden alapuolella sijaitsevat siirtymispainikkeet Ylös, Alas, Vasen ja Oikea. Näitä painikkeita käyttämällä voi siirtyä helposti kirjan osasta toiseen ja saada haluamansa tiedon nopeasti.

Painikkeiden avulla voi esimerkiksi siirtyä luvusta, osiosta, sivulta, kappaleesta, kirjasta tai muusta kirjan valmistajan määrittelemästä elementistä toiseen.

Valitse ensin haluamasi kirjan elementti (luku, sivu jne.). Paina Ylös- ja Alas-painikkeita niin monta kertaa, että kuulet haluamasi elementin. Paina Oikea- tai Vasen-painiketta siirtyäksesi valitun elementin verran eteen- tai taaksepäin.

3.2      Kirjaluettelo

Kirjaluettelo avataan painamalla Ylös tai Alas-painiketta niin monta kertaa, että Victor Reader ilmoittaa “Kirjaluettelo”. Voit selata cd-levylle  tallennettujen kirjojen nimiä painikkeilla Vasen ja Oikea ja valita haluamasi kirjan. Ensimmäisellä painalluksella Victor Reader kertoo CD-levyllä olevien kirjojen lukumäärän ja kuunneltavana olevan kirjan nimen. Seuraavilla Vasen- tai Oikea-painikkeen painalluksilla ilmoitetaan vain seuraavan kirjan nimi. Vahvista valinta painamalla Toista/Pysäytä-painiketta, jolloin valitun kirjan toisto käynnistyy. Huomioi, että Kirjaluettelo-toiminto ei ole käytettävissä, jos CD-levyllä on vain yksi kirja.

3.3      Aikasiirtymät

DAISY-kirjojen aikasiirtymätoiminnon voi ottaa käyttöön Ylös- tai Alas-painikkeen avulla.

Valitse aikasiirtymätoiminto painamalla Ylös- tai Alas-painiketta niin monta kertaa että Victor Reader sanoo “Aikasiirtymä” ja ilmoittaa siirryttävän ajan pituuden.

Kirjassa liikutaan valitun aikasiirtymän verran taaksepäin painamalla Vasen-painiketta ja eteenpäin painamalla Oikea-painiketta.

3.4      Siirtyminen sivumäärän perusteella

Vasen- ja Oikea-painikkeiden avulla voi siirtyä nopeasti yhden tai kymmenen sivun verran eteen- tai taaksepäin.

Valitse siirtymiselementiksi Sivu painamalla Ylös tai Alas-painiketta, niin monta kertaa, että kuulet ilmoituksen “Sivu”.

Tämän jälkeen painetaan ja pidetään painettuna Vasen- tai Oikea-painiketta. Kuulet tällöin Victor Readerin siirtyvän kirjassa taakse- tai eteenpäin kymmenen sivun hypyin.

Vapauta painike, kun haluttu sivunumero lähestyy ja siirry oikeaan kohtaan sivu kerrallaan painelemalla Vasen- tai Oikea-painiketta niin monta kertaa, että löydät etsimäsi sivun.

4.   LISÄOMINAISUUDET

4.1  Tiedot -painike

 

Tiedot-painike kertoo monipuolista tietoa luettavana olevasta kirjasta.

Paina Tiedot-painiketta kerran ja vapauta se. Victor Reader ilmoittaa kaikki käytettävissä olevat tiedot kahdessa osassa: Nykyinen sijainti ja Kirjan tiedot.

 

4.1.1       Käytettävissä olevat tiedot

Kirjan nimi

Luettavana olevan sivun numero (jos käytettävissä)

Kulunut ja jäljellä oleva toistoaika

CD-levyllä olevien kirjojen lukumäärä

Luettavana olevan kirjan sivumäärä (jos käytettävissä)

Kirjan kokonaiskesto

Painamalla Tiedot-painiketta pitkään saat lisätietoja. Näitä ovat laitteen kieli, käytetäänkö laitetta akuilla vai verkkovirralla, ohjelmistoversio ja malli. Jos akkujen lataus on käynnissä, ilmoitetaan lisäksi myös jäljellä oleva latausaika.

4.2      Unitoiminto

Unitoiminnolla voit asettaa ajan, jonka jälkeen Victor sulkeutuu itsestään.

Paina Tiedot-painiketta kahdesti tai kunnes kuulet “Unitoiminto”. Valitse Vasen- tai Oikea-painikkeella haluamasi aika: 15, 30, 45, tai 60 minuuttia tai valitse Ei käytössä (oletusasetus on Pois käytöstä).

Minuuttia ennen valitun ajan päättymistä laite antaa ilmoituksen “Unitoiminto, yksi minuutti”. Kun uniajastimeen valittu aika päättyy, laite ilmoittaa “Unitoiminto pois käytöstä” ja sulkeutuu automaattisesti.

4.3      Kirjanmerkit

Kirjanmerkkien ansiosta tiettyihin kirjan kohtiin siirtyminen käy vaivattomasti.

4.3.1       Kirjanmerkkien lisääminen

Paina Kirjanmerkki-painiketta ja pidä sitä painettuna. Kullekin kirjanmerkille asetetaan automaattisesti oma numero. Kuulet ilmoituksen, joka vahvistaa, että kirjanmerkki on asetettu ja kertoo sen numeron.

4.3.2       Kirjanmerkkiin siirtyminen

Paina Kirjanmerkki-painiketta kahdesti tai niin monta kertaa, että kuulet ilmoituksen “Kirjanmerkkiluettelo”, valitse haluamasi kirjanmerkki painamalla Vasen- tai Oikea-painiketta. Victor Reader ilmoittaa kirjanmerkin numeron ja käynnistää toiston.

HUOMAA: Kirjanmerkkiluettelossa on aina valmiiksi kirjanmerkit kirjan alkua ja loppua varten. Kirjanmerkit ovat luettelossa siinä järjestyksessä kuin ne esiintyvät kirjassa, ei niiden numeron mukaisessa järjestyksessä.

 

4.3.3       Kirjanmerkkien poistaminen

Paina Kirjanmerkki-painiketta kaksi kertaa peräkkäin. Kuulet viestin “Kaikki tämän kirjan kirjanmerkit poistetaan". Vahvista toimenpide Toista/Pysäytä-painikkeella tai peruuta millä tahansa muulla painikkeella lukuun ottamatta äänensäätöpainikkeita.

HUOMAA: Kirjanmerkit ja sijainti kirjassa tallennetaan erikseen kullekin kirjalle.

4.4      Kumoa/Tee uudelleen -toiminnot

Kumoa- ja Tee uudelleen -toimintojen avulla voi peruuttaa tai toistaa edellisen tapahtuman.

Kumoa: Edellinen tapahtuma peruutetaan painamalla kerran Kelaa taaksepäin -painiketta.

Tee uudelleen: Edellisen tapahtuman voi toistaa painamalla kerran Kelaa eteenpäin -painiketta.

5.   Musiikki- ja MP3-cd-levyjen kuuntelu

Victor Reader ei ole vain äänikirjojen kuunteluun tarkoitettu soitin. Sillä voi toistaa myös tavallisia CD-äänilevyjä ja MP3-muodossa olevia CD-levyjä. Tämän ansiosta voit kuunnella samalla laitteella suosikkikirjojesi lisäksi myös mielimusiikkiasi.

5.1      Toiminnot

Siirtyminen: Samassa kansiossa olevien tiedostojen välillä voi liikkua Vasen- ja Oikea-painikkeita käyttämällä. Jos nykyinen tiedosto on kansion ensimmäinen tai viimeinen, Vasemmalla tai Oikealla nuolipainikkeella siirrytään kansion viimeisestä ensimmäiseen tai ensimmäisestä viimeiseen tiedostoon sijainnista riippuen.

Toisto: Victor Reader siirtyy toistettavan kappaleen loppuessa seuraavaan, kunnes saavutaan toistoluettelon loppuun.

Tiedot-painike kertoo seuraavat tiedot: 

Tiedostojen ja kansioiden lukumäärä

Kappaleiden kokonaiskesto

Kulunut toistoaika

Jäljellä oleva toistoaika

Kirjanmerkkien lukumäärä

Akkujen tai verkkovirran käyttö

 

 

6.   Usein kysytyt kysymykset

6.1      Kirjan selaaminen

 1. Miksi Victor ei aina sano samoja DAISY-kirjan tasoja, kun valitsen elementtejä Ylös- ja Alas-selauspainikkeilla?

Ylös- ja Alas-selauspainikkeet kierrättävät elementtiluetteloa, jonka laajuus riippuu kirjan tuottajasta. Tästä syystä kaikissa DAISY-kirjoissa ei ole samanlaista elementtirakennetta. Jos esimerkiksi kirjaan on merkitty vain ensimmäisen tason otsikkoelementit, mikä yleensä osoittaa lukujen rajoja, elementtiluettelossa ovat vain tuo ensimmäinen taso, sekä kaikissa kirjoissa mukana oleva lausetaso. Usein esimerkiksi Siirry Sivulle -toiminto ei ole käytettävissä, koska kirjan tuottaja ei ole luonut kirjalle sivutason rakennetta. Myöskään lausetason siirtymät eivät kaikissa kirjoissa ole samanlaisia. Kirjoissa, joissa ei ole täydellistä DAISY-rakennetta, selaaminen tapahtuu helpoimmin kelauspainikkeiden avulla. Kelaus Eteenpäin -painike on Toista/pysäytä-painikkeen oikealla ja Kelaus Taaksepäin -painike Toista/pysäytä-painikkeen vasemmalla puolella.

 1. Kuinka saan selville, montako DAISY-tasoa minulla on valittavanani kussakin kirjassa?

Kirjan valittavissa olevia elementtitasoja voi selata Ylös- ja Alas-siirtymispainikkeilla. Monet tuottajat sijoittavat kirjan alkuun kuvauksen, mitä mikäkin tasomääritys kirjassa tarkoittaa. Tarkista kirjojen tuottajalta valittavissasi olevat elementtitasot, jos olet epävarma kirjan selausominaisuuksista.

 1. Miten siirryn nopeasti kirjan alkuun tai loppuun?

Victorissa on toiminto, joka helpottaa siirtymistä kirjan alkuun tai loppuun. Paina Kirjanmerkki-painiketta, kunnes kuulet ilmoituksen "Kirjanmerkkiluettelo". Paina sen jälkeen vasenta selauspainiketta niin monta kertaa, että kuulet ilmoituksen "kirjan alku". Kirjan alkumerkki sijaitsee luettelossa ennen käyttäjän asettamia kirjanmerkkejä. Vastaavasti, paina oikeaa selauspainiketta kirjanmerkkiluettelossa, kunnes kuulet ilmoituksen "kirjan loppu". Kirjan loppumerkki sijaitsee luettelossa viimeisen käyttäjän asettaman kirjanmerkin jäljessä.

6.2      Akut ja niiden lataaminen

 

 1. Mikä on Victorin akkujen latausaika ja, kauanko laitetta voi käyttää, kun akut on ladattu täyteen?

Victorin akkujen lataaminen täyteen kestää 11 tuntia. Käyttöaika on täydellä latauksella noin viisi tuntia, kun toistetaan DAISY-äänikirjaa. Käyttöaika voi kuitenkin olla lyhyempikin esimerkiksi seuraavista syistä:

Akkuja on ladattu alle 11 tuntia.

Kirjan eri osien välillä on siirrytty tavallista runsaammin. Tämä lisää laitteen CD-aseman käyttöä, mikä puolestaan aiheuttaa lisäystä virrankulutukseen.

Kuunneltaessa musiikki-CD-levyjä tai Audio CD -äänikirjoja akkuja voi käyttää vain noin kahden tunnin ajan.

Akut kestävät noin kolme tuntia kuunneltaessa MP3-musiikkilevyjä tai MP3-äänikirjoja, jotka eivät ole DAISY-muodossa.

Tavallista korkeampi äänenvoimakkuus kuluttaa enemmän virtaa.

Tavallista korkeampi toistonopeus kuluttaa enemmän virtaa.

Laitetta on käytetty sopimattomassa lämpötilassa, jolloin akut eivät toimi normaalisti

 1. Voiko akkuja ladata kirjan kuuntelun aikana?

Kyllä voi.  Kun Victor Reader kytketään verkkovirtaan, laitteella voi kuunnella kirjoja samalla kun akkujen lataus on käynnissä.

3.      Vahingoittuuko laite, jos työnnän verkkolaitteen pistokkeen väärään liitäntään?

Ei.

 1. Kuinka varmistetaan, että verkkojohto on kytketty laitteeseen oikein?

Kun asetat laitteen eteesi niin, että kantokahva on sen vasemmalla sivulla, verkkolaitteen liitäntä on laitteen oikeassa reunassa viimeisenä. Kun liität verkkolaitteen Victoriin sen ollessa käynnissä, kuuluu nouseva melodinen äänimerkki, ja akkujen lataus aloitetaan. Jos irrotat verkkolaitteen Victorista sen ollessa käynnissä, kuuluu laskeva melodinen äänimerkki, joka kertoo, että verkkojohto on irrotettu. Verkkojohdon oikean kytkennän voi varmistaa myös painamalla Classic-mallin Tiedot-painiketta. Verkkovirran ollessa käytössä kuuluu viesti, “verkkovirta käytössä”. Jos laite ei käytä verkkovirtaa, kuuluu ilmoitus akkujen käytöstä.  Jos verkkojohto irrotetaan laitteesta Victor Readerin ollessa käynnissä, kuuluu myös lyhyt äänimerkki verkkovirran katkeamisen merkiksi.

 1. Väheneekö akkujen teho, jos ali- tai ylilataan niitä?

Ei. Victor käyttää korkeatasoisia NiMH-akkuja, joilla ei ole samanlaista kemiallista muistia, kuin esimerkiksi nikkeli-kadmium-akuilla. NiMH-akut eivät tarvitse säännöllistä latauskiertoa, eikä niiden teho näin ollen laske, jos niitä ali- tai ylilataa.

 1. Vahingoittuvatko akut, jos verkkojohtoa pidetään pitkään yhtäjaksoisesti kytkettynä laitteeseen?

Eivät vahingoitu. Jos et käytä laitetta pitkään aikaan, on verkkolaite kuitenkin syytä irrottaa pistorasiasta, esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

 1. Voiko laitteeseen vaihtaa itse uudet akut?

Ei. Turvallisuussyistä akut on asennettu niin, että ne voi vaihtaa vain valmistajan tai valtuutetun huoltoliikkeen tai jälleenmyyjän edustaja.

 1. Kuinka monta kertaa akut voi ladata uudelleen ennen kuin ne tulee vaihtaa?

Akut on suunniteltu niin, että niitä voi ladata ja purkaa noin 500 kertaa. Tämän jälkeenkin niitä voi ladata, mutta niiden latauksenpitokyky laskee. Kun akut eivät enää pidä lataustaan, ne on syytä vaihtaa.

6.3      CD-levyt

 1. Mitä teen, jos CD jää jumiin eikä poistu laitteesta?

Yritä ensin kytkeä Victor pois päältä ja käynnistää se uudelleen sekä painaa sen jälkeen Poista levy -painiketta. Jos mitään ei tapahdu, paina virtapainike alas ja pidä sitä painettuna 10 sekuntia. Paina sen jälkeen poista levy -painike alas ja pidä sitä painettuna, ja paina uudelleen virtapainike. Pidä Poista levy -painiketta alas painettuna siihen asti, kunnes kuulet Victorin käynnistymisilmoituksen. Nyt laitteen pitäisi poistaa CD asemasta.

2.       Vahingoittuuko laite, jos asetan CD-levyn siihen ylösalaisin?

Ei.  Victor Reader poistaa levyn automaattisesti.

3.       Miksi Victor pitää vinkuvaa tai sirahtelevaa ääntä muutaman minuutin välein?

Nämä äänet ovat normaaleja CD-levyn lukemiseen liittyviä ääniä. DAISY-äänikirjoja luettaessa CD:ltä haetaan tietoa vain muutaman minuutin välein, ja tiedonhakujen välissä CD-asema pysähtyy 15 sekunnin kuluttua tiedonhaun päättymisestä virran säästämiseksi. Kun kirjaa selataan selauspainikkeilla tai siirtymällä kirjanmerkistä toiseen, CD-asema käynnistyy tiedonhakua varten.

 1. Mitä teen, jos Victor ei toista cd:tä oikein?

Heikkolaatuiset tai naarmuuntuneet CD-levyt, tai CD-levyt, joissa on sormenjälkiä, eivät toimi kunnolla tai niitä ei voi lainkaan toistaa. Poista CD Victorista ja kokeile puhdistaa levy sitä varten tarkoitetulla puhdistusliinalla, joita saa useimmista CD-levyjä myyvistä liikkeistä. Älä käytä paperipyyhkeitä tai talouspaperia. Puhdista CD niin, että puhdistuksen suunta on levyn keskeltä kohti reunoja. Jos levy ei vieläkään toimi, levy on voinut naarmuuntua, jolloin se pitää vaihtaa.

5.       Pitääkö CD-asemaa tai sen laserlukupäätä puhdistaa?

Ei. Victorissa käytettävä CD-asema on malliltaan sellainen, että sitä ei tarvitse puhdistaa.

 1. Voiko CD-levyyn kiinnittää pistekirjoitustarran tai muun etiketin?

Ei. Etiketti saattaa aiheuttaa levyn joutumisen epätasapainoon levyn pyöriessä suurella nopeudella CD-asemassa. Jos etiketti irtoaa levyn ollessa asemassa, asema voi vahingoittua. Mikäli saat joltakulta CD-levyn, jossa on pistekirjoitusetiketti tai jokin muu kuin valmistajan levyyn kiinnittämä etiketti, se tulee poistaa levystä.

 1. Miksi saan joskus ilmoituksen "Ei levyä", kun painan jotain painiketta, vaikka CD on asemassa?

Tämä voi tapahtua, mikäli painat ennenaikaisesti jotakin painiketta, kun olet laittanut CD-levyn asemaan tai käynnistänyt Victorin. Levyn tietojen ja DAISY-selausrakenteen lataaminen kestää jonkin aikaa. Sen vuoksi sinun tulee odottaa, että Victor toistaa kirjan nimen, ennen kuin painat mitään painiketta.

 1. Mitä tarkoittaa ilmoitus “viallinen levy”?

Ilmoitus tarkoittaa sitä, että Victor ei pysty lukemaan CD:llä olevaa tietoa. Tarkista, että CD on syötetty asemaan oikein, ja että levyssä ei ole sormenjälkiä tai naarmuja.

 1. Mitä tarkoittaa ilmoitus "Levyllä ei ole kirjaa"?

Ilmoitus tarkoittaa sitä, että Victor ei tunnista CD-levyn tyyppiä. Victor pystyy toistamaan vain DAISY-äänikirjoja, MP3-tiedostoja tai tavallisia CD-levyjä.

 1. Mitä tarkoittaa ilmoitus "Äänimuotoa ei tueta"?

Ilmoitus tarkoittaa sitä, että Victor tunnistaa CD-levyllä olevat tiedostot äänitiedostoiksi, mutta tiedostot ovat muotoa, jota Victorin ohjelmisto ei pysty toistamaan. Kysy lisätietoja jälleenmyyjältä.

 1. Voiko Victor vahingoittua, jos toistan naarmuuntunutta CD:tä?

Ei. CD-aseman lukupäät eivät ole suorassa kosketuksessa levyn pintaan, joten levyssä olevat naarmut eivät vahingoita niitä. Levy ei myöskään kasettinauhojen tavoin kulu toistamisesta.

6.4      Muita kysymyksiä

 1. Mitä teen, jos virtapainike ei toimi?

Jos käynnistymisestä kertovaa äänimerkkiä ei kuulu, varmista, että Victor on kytketty verkkovirtaan. Jos virtapainike ei vieläkään toimi, pidä sitä painettuna alas 10 sekuntia. Tämän pitäisi katkaista Victorista virta kokonaan riippumatta ohjelmiston tilasta. Tämän jälkeen paina virtapainike normaalisti, ja Victorin pitäisi käynnistyä.

 1. Voiko Victor Readerin sisäisen ohjelmiston päivittää?

Kyllä. Kun HumanWare julkaisee Victorille ohjelmapäivityksiä, asiakkaat voivat saada päivitystä varten CD-levyn, jolta päivitys tehdään automaattisesti. Päivitys-CD:n voi saada HumanWaren asiakaspalvelusta, sen voi ladata ja polttaa CD-levylle itse suoraan HumanWaren Internet-sivuilta, tai sen voi saada jälleenmyyjän kautta.

 1. Pitääkö kirjanmerkkejä poistaa muistitilan säästämiseksi?

Ei. Victor Readerin muistiin mahtuu yli 1500 eri kirjoissa olevaa kirjamerkkiä.  Jos kirjanmerkkejä asetetaan tätä enemmän, laite poistaa automaattisesti olemassa olevista kirjanmerkeistä sellaiset, joita on käytetty kaikkein vähiten. Miksi äänenvoimakkuuden säätö ei toimi, kun kuuntelen kirjaa kuulokkeilla?

Varmista, että kuulokkeet on liitetty kuulokeliitäntään eikä linjaliitäntään. Äänenvoimakkuuden säätö vaikuttaa vain kuulokeliitäntään, joka sijaitsee etummaisena laitteen oikealla sivulla. Linjaliitintä käytetään, kun laite halutaan yhdistää esimerkiksi kotistereoihin tai kasettinauhuriin.

 

 

7.   Tekniset tiedot

 

 

§         Mitat:                                 22,8 X 22,8 X 7 cm

§         Paino:                                1,4 kg ilman akkuja

1,6 kg akut kytkettyinä

§         Tuetut tiedostomuodot:        Daisy 1.0 ja 1.1

Daisy 2.0 ja 2.0.2

Daisy NISO Z39.86 2002

§         Akkujen tyyppi:                   NiMH

§         Latausaika:                         11 tuntia

§         Akkujen kesto:                   5 tuntia MP3-muodolle (Daisy-kirja)

Virtalähde: Laitteen mukana toimitettava virtalähde täyttää vaatimukset vain siinä maassa, jossa laitetta myydään. Jälleenmyyjältä voi tarvittaessa tiedustella muissa maissa käytettäviä virtalähteitä.

§         Koodausalgoritmit:              PCM, ADPCM, MPEG, MP3, OGG (Ogg Vorbis)

§         Jalkakytkimen liitin              2,5 mm

§         Virtaliitin                             1,3 mm

§         Linjaliitin                             3,5 mm

§         Kuulokeliitin                        3,5 mm

 

Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä Avirikseen:

 

 

 

Näkövammaisten Keskusliitto ry

Postiosoite:      PL 31, 00030 IIRIS

Käyntiosoite:     Marjaniementie 74, Helsinki

Puhelin:            (09) 3960 4700

Faksi:               (09) 3960 4310

Sähköposti:      aviris@nkl.fi

Internet:            www.aviris.fi