25.08.2006

 

 

 

 

Victor Reader ClassicX 3.3

Daisy-kuuntelulaite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 Victor Reader ClassicX -laitteen aloitusopas

 

Tervetuloa käyttämään digitaalisten äänikirjojen kuuntelulaitetta Victor Reader ClassicX. Kun laitetta käytetään ensimmäistä kertaa, se tulee kytkeä verkkovirtaan.

Victor Reader kytketään verkkovirtaan liittämällä pakkaukseen sisältyvän virtajohdon toinen pää virtaliittimeen, joka sijaitsee laitteen takaseinässä hieman keskikohdan vasemmalla puolella. Virtajohdon toinen pää liitetään pistorasiaan. Laite kannattaa pitää kytkettynä verkkovirtaan silloin kun se otetaan ensi kertaa käyttöön, siihen vaihdetaan akut tai laite on ollut käyttämättä pitkän aikaa. Näin voidaan varmistaa, että akut latautuvat täyteen.

Virtapainikkeen yläpuolella on vihreä merkkivalo. Merkkivalon vilkkuminen osoittaa, että laite on kytketty verkkovirtaan, mutta se ei ole käynnissä. Merkkivalo vilkkuu niin kauan kuin akkua ladataan. Kun vilkkuminen loppuu, laitteen akku on ladattu täyteen. Kun laitteeseen kytketään virta, merkkivalo palaa jatkuvasti riippumatta siitä, käytetäänkö laitetta verkkovirralla vai akulla. Akun lataaminen kestää normaaleissa olosuhteissa noin 4 tuntia. Täyteen ladatuilla akuilla voi kuunnella DAISY-äänikirjoja noin 10 tunnin ajan.  Voit käyttää Victor Readeria myös akun latauksen aikana.

Laitteen pakkaus sisältää Victor Reader ClassicX -kuuntelulaitteen, virtajohdon sekä muovipussin, jossa ovat laitteen pikaohje ja CD-levy, joka sisältää aloitusoppaan sekä varsinaisen käyttöohjeen.

Tästä alkavat varsinaiset ohjeet.  Sijoita laite eteesi siten että sen kantokahva on vasemmalla.  Vasemmassa yläkulmassa laitteen päällä on sen sisäänrakennettu kaiutin.

Laitteen yläpinnalla on kolme ylös- ja alas-painikkeiden paria, jotka sijaitsevat ylhäällä keskellä. Ne ovat vasemmalta oikealle lueteltuina äänenkirkkauden, äänenvoimakkuuden ja toistonopeuden säätöpainikkeet.

Äänen kirkkaus-, Äänenvoimakkuus- ja Toistonopeuspainikkeiden alapuolella laitteen keskiosassa sijaitsevat siirtymispainikkeet, jotka vastaavat suuntia YLÖS, ALAS, VASEN ja OIKEA Niiden avulla voi siirtyä kirjan rakenteen eri osien välillä.

Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat laitteen keskivaiheilla siirtymispainikkeiden vasemmalla puolella. Ylempi niistä on Tiedot-painike ja alempi Kirjanmerkki-painike. Tiedot-painike kertoo sijaintisi käytössä olevassa kirjassa sekä muuta kirjaan liittyvää tietoa. Kirjanmerkki-painikkeella voi lisätä kirjanmerkin sivulle tai kappaleeseen, jotta sen löytää helposti myöhemmin.

Siirtymispainikkeiden alla sijaitsevat vasemmalta oikealle Kelaa taaksepäin-, Toista/Pysäytä- ja Kelaa eteenpäin -painikkeet.

Kelaa taaksepäin -painikkeen vasemmalla puolen Kirjanmerkki-painikkeen alapuolella sijaitsee soikea, pienessä syvennyksessä oleva Unitoiminto-painike. Painikkeen yläpuolella on keltainen merkkivalo.

Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat Kelaa taaksepäin-, Toista/Pysäytä ja Kelaa eteenpäin -painikkeista oikealle ja hieman yläviistoon. Niistä ylempänä oleva virtapainike on syvennyksessä. Sen alapuolella sijaitsee Poista levy -painike, jonka avulla poistetaan laitteessa oleva CD-levy.

Laitteen oikealla sivulla takaa eteenpäin lueteltuina sijaitsevat linjaliitin (merkitty kahdella kohoviivalla liittimen alapuolella), jonka avulla laitteen voi liittää stereoihin. Seuraavana olevaan kauko-ohjaimen liittimeen (merkitty yhdellä kohoviivalla liittimen alla) voi kytkeä lisävarusteena saatavan jalkakytkimen, jolla voi hallita Toista/Pysäytä- ja Kelaa taaksepäin -toimintoja. Etummaisena on liitin kuulokkeille tai ulkoiselle kaiuttimelle. Liittimen tunnistaa sen yläpuolella olevasta yksittäisestä kohoviivasta.

Laitteen virtaliitin sijaitsee sen takaseinässä hieman keskikohdan vasemmalla puolella. Liittimen avulla laitteen voi kytkeä verkkovirtaan. Laitteen etuseinässä on CD-levyn syöttöaukko.

Uuden kirjan syöttäminen ja toistaminen

Käynnistä Victor Reader painamalla laitteen yläpinnalla Poista levy -painikkeen yläpuolella olevaa virtapainiketta ja pitämällä sitä painettuna. Laitteen käynnistyessä kuuluu äänimerkki ja tervetuloviesti.

Laite tarttuu CD-levyyn ja siirtää sen automaattisesti sisään. Muutaman sekunnin kuluttua Victor Reader kertoo kirjan nimen ja antaa äänimerkin. Kirjan kuuntelu alkaa tämän jälkeen automaattisesti.

HUOMAA: Jos asetat levyn vahingossa ylösalaisin, laite poistaa levyn 15 sekunnin kuluttua vahingoittumattomana.

Voit säätää äänen kirkkautta, äänen voimakkuutta ja toistonopeutta itsellesi sopivaksi käyttämällä laitteen yläpinnalla olevia ylös- ja alas-painikkeita, jotka sijaitsevat ylhäällä keskellä.

Kirjassa voi siirtyä nopeasti eteen- tai taaksepäin painamalla Kelaa taaksepäin- tai Kelaa eteenpäin -painiketta ja pitämällä sitä painettuna, kunnes haluttu kirjan kohta löytyy. Kun painike vapautetaan, kirjan toisto jatkuu normaalinopeudella.

Lukemisen keskeyttäminen

Lukemisen voi keskeyttää painamalla Toista/Pysäytä-painiketta. Lukemista voi jatkaa samasta kohdasta painamalla uudelleen Toista/Pysäytä-painiketta. Huomioi, että akkuja käytettäessä laite sulkeutuu automaattisesti latauksen säästämiseksi, mikäli se on 30 minuuttia käyttämättömänä.

Lukemisen lopettaminen

Lukukerta lopetetaan helposti sammuttamalla Victor Readerista virta. Se tapahtuu painamalla laitteen virtapainiketta ja pitämällä sitä painettuna, kunnes laite sammuu. Victor Reader muistaa automaattisesti seuraavaa lukukertaa varten kohdan, jossa kirjan lukeminen lopetettiin.

Uuden lukukerran aloittaminen

Saman kirjan uusi lukukerta aloitetaan käynnistämällä Victor Reader painamalla virtapainiketta ja pitämällä sitä painettuna, kunnes kuulet äänimerkin. Muutaman sekunnin kuluttua Victor Reader ilmoittaa kirjan nimen. Kirjan lukeminen jatkuu tämän jälkeen samasta kohdasta, johon se edellisellä kerralla lopetettiin.

CD-levyn poistaminen

CD-levy poistetaan painamalla Poista levy -painiketta. Victor Reader sanoo Poista levy, ja laite siirtää levyn muutaman sekunnin kuluttua ulos.

 

Tässä olivat Victor Readerin käyttämiseen tarvittavat perustiedot. Yksityiskohtaisempaa tietoa laitteen ominaisuuksista on jäljempänä olevassa käyttöohjeessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käyttöohje


 

Tietoja Victor Reader ClassicX -laitteesta

HumanWare esittelee tehokkaan digitaalisten äänikirjojen kuuntelulaitteen Victor Reader ClassicX.

Victor Reader ClassicX soveltuu mainiosti romaanien ja muiden kaunokirjallisten tekstien sekä aikakauslehtien lukemiseen. Sen avulla voi siirtyä helposti kirjan rakenteen osasta toiseen ja löytää haluamansa tiedon nopeasti.

Laitteen helposti omaksuttavien toimintojen avulla voi siirtyä nopeasti sisällysluettelosta suoraan kiinnostavaan aiheeseen tai hyödyntää aiemmin asetettuja kirjanmerkkejä.

Toivomme sinulle miellyttäviä hetkiä digitaalisten äänikirjojen kuuntelulaitteemme parissa.

©Copyright 2006.  Kaikki oikeudet pidätetään, HumanWare Canada.

Tämän ohjekirjan tekijänoikeudet omistaa HumanWare. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeuslakien nojalla tätä ohjekirjaa ei saa kopioida kokonaan tai osittain ilman HumanWaren kirjallista lupaa.

 

 


Sisällysluettelo

1.            Yleistä Victor Reader ClassicX -laitteesta. 1

1.1    Laitteen purkaminen pakkauksesta. 1

1.2    Victor Reader -laitteen ulkoiset ominaisuudet 2

1.2.1   Laitteen yläpinta. 2

1.2.2   Laitteen vasen sivu. 2

1.2.3   Laitteen oikea sivu. 2

1.2.4   Laitteen etupaneeli 2

1.3    Virran kytkeminen Victor Readeriin. 2

1.4    Akku. 2

1.5    CD-levyn syöttäminen ja poistaminen. 3

2.            Perustoiminnot. 4

2.1    Hallintapainikkeet 4

2.2    Toista/Pysäytä. 4

2.3    Kelaa taaksepäin tai eteenpäin. 4

2.4    Painikkeiden kuvaustila. 4

3.            Siirtymistoiminnot. 5

3.1    Siirtymispainikkeet 5

3.2    Kirjaluettelo. 5

3.3    Aikasiirtymät 5

3.4    Siirtyminen kymmenen sivua kerralla. 5

3.5    Ohitettavat elementit 6

4.            LISÄOMINAISUUDET. 7

4.1    Tiedot -painike. 7

4.1.1   Käytettävissä olevat tiedot 7

4.2    Unitoiminto. 7

4.3    Kirjanmerkit 7

4.3.1   Kirjanmerkkien lisääminen. 7

4.3.2   Kirjanmerkkiin siirtyminen.. 7

4.3.3   Kirjanmerkkien poistaminen. 7

4.4    Kumoa/Tee uudelleen -toiminnot 8

5.            Musiikki- ja MP3-cd-levyjen kuuntelu. 9

5.1    Toiminnot 9

6.            Akun vaihtaminen laitteeseen. 10

6.1    Vanhan akun poistaminen. 10

6.2    Uuden akun asentaminen paikalleen. 10

7.            Usein kysytyt kysymykset. 11

7.1    Kirjan selaaminen. 11

7.2    Akku ja sen lataaminen. 11

7.3    CD-levyt 12

7.4    Muita kysymyksiä. 13

8.            Tekniset tiedot. 15


1.    Yleistä Victor Reader ClassicX -laitteesta

1.1      Laitteen purkaminen pakkauksesta

 

Laitteen pakkaus sisältää Victor Reader ClassicX -kuuntelulaitteen, virtajohdon sekä muovipussin, jossa ovat laitteen pikaohje ja CD-levy, joka sisältää aloitusoppaan sekä varsinaisen käyttöohjeen.

Voit halutessasi tulostaa itse paperiversion käyttöoppaasta ja aloitusohjeesta.

Varmista, että saamasi pakkauksen sisältö vastaa edellä esitettyä luetteloa ja että mikään osa ei ole vahingoittunut kuljetuksen aikana.

Huomioi myös, että käyttäessäsi Victor Readeria ensimmäisen kerran laite tulee liittää verkkovirtaan. Laitetta voi kuitenkin käyttää tavalliseen tapaan myös akun latauksen aikana.

Jos pakkauksen sisältö ei vastaa edellä olevaa luetteloa, ota yhteyttä laitteen maahantuojaan:

Aviris

Näkövammaisten Keskusliitto ry

Postiosoite: PL 31, 00030 IIRIS

Käyntiosoite: Marjaniementie 74, Helsinki

Puhelin:  (09) 3960 4700

Faksi: (09) 3960 4310

Sähköposti: aviris@nkl.fi

Internet: www.aviris.fi


 

1.2      Victor Reader -laitteen ulkoiset ominaisuudet

 

1.2.1       Laitteen yläpinta

Laitteen kaiutin sijaitsee sen vasemmassa yläkulmassa. Ylhäällä keskellä sijaitsee kolme ylös- ja alas-painikkeiden paria. Ne ovat vasemmalta oikealle Äänenkirkkaus, Äänenvoimakkuus ja Toistonopeus.

Äänenkirkkaus-, Äänenvoimakkuus- ja Toistonopeus-painikkeiden alla laitteen keskiosassa sijaitsee neljä nuolenmuotoista siirtymispainiketta, jotka vastaavat suuntia YLÖS, ALAS, VASEN ja OIKEA. Niiden avulla voi liikkua kirjan eri osien välillä. Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat laitteen keskivaiheilla siirtymispainikkeiden vasemmalla puolella. Niistä ylempi on Tiedot -painike, jota painamalla saa erilaisia tietoja kirjasta, kutenkirjan kokonaiskeston, kirjan alusta kuluneen toistoajan ja jäljellä olevan toistoajan. Toinen painike on Kirjanmerkki-painike, jonka avulla voi lisätä haluamansa kohtaan kirjanmerkin.

Siirtymispainikkeiden alapuolella sijaitsevat vasemmalta oikealle Kelaa taaksepäin-, Toista/Pysäytä- ja Kelaa eteenpäin -painikkeet. Kelaa taaksepäin -painikkeen vasemmalla ja Kirjanmerkki-painikkeen alapuolella on soikea, pienessä syvennyksessä sijaitseva Unitoiminto-painike. Painikkeen yläpuolella on keltainen merkkivalo.   

Seuraavat kaksi painiketta sijaitsevat oikealle yläviistoon Kelaa eteenpäin -painikkeesta. Niistä ylempänä oleva virtapainike on syvennyksessä. Painikkeen yläpuolella on vihreä merkkivalo. Virtapainikkeen alapuolella sijaitsee Poista levy -painike, jonka avulla poistetaan laitteessa oleva CD-levy.

1.2.2       Laitteen vasen sivu

Laitteen kantokahva ja sisäänrakennettu kaiutin sijaitsevat sen vasemmalla sivulla.

1.2.3       Laitteen oikea sivu

Laitteen oikealla sivulla takaa eteenpäin lueteltuina sijaitsevat linjaliitin (merkitty kahdella kohoviivalla liittimen alapuolella), jonka avulla laitteen voi liittää stereoihin. Seuraavana olevaan kauko-ohjaimen liittimeen (merkitty yhdellä kohoviivalla liittimen alla) voi kytkeä lisävarusteena saatavan jalkakytkimen, jolla voi hallita Toista/Pysäytä- ja Kelaa taaksepäin -toimintoja. Etummaisena on liitin kuulokkeille tai ulkoiselle kaiuttimelle. Liittimen tunnistaa sen yläpuolella olevasta yksittäisestä kohoviivasta.

1.2.4       Laitteen etupaneeli

Laitteen edessä sijaitsee CD-aseman syöttöaukko.

Laitteen takaseinä

Laitteen virtaliitin sijaitsee sen takaseinässä hieman keskikohdan vasemmalla puolella. Liittimen avulla laitteen voi kytkeä verkkovirtaan.

 

1.3      Virran kytkeminen Victor Readeriin

Laite käynnistetään painamalla ja pitämällä painettuna syvennyksessä sijaitsevaa virtapainiketta. Kuulet äänimerkin ja tervetuloviestin.

Laitteesta sammutetaan virta painamalla virtapainiketta uudelleen ja pitämällä sitä painettuna, kunnes kuuluu kaksi äänimerkkiä.

1.4      Akku

Laitteen akun voi ladata uudelleen kaikkiaan noin 500 kertaa.  Laitetta voi käyttää täyteen ladatulla akulla normaalien olosuhteiden vallitessa noin kymmenen tunnin ajan DAISY-kirjojen kuunteluun. Seuraavat tekijät voivat kuitenkin lyhentää akun toiminta-aikaa:

Akkua on ladattu alle neljä tuntia.

Kirjan eri osien välillä siirrytään tavallista runsaammin.

Kuunneltaessa muita kuin DAISY-CD-levyjä akkua voi käyttää vain noin kolmen tunnin ajan.

Käytettävä äänenvoimakkuus tai toistonopeus ovat normaalia korkeammat.

Akun lataus käynnistyy automaattisesti aina kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitetta voi kuitenkin käyttää normaalisti myös akun latauksen aikana. Jos laitteesta on katkaistu virta, virtapainikkeen merkkivalo vilkkuu akun latauksen merkiksi. Akun lataaminen täyteen kestää noin neljä tuntia.

HUOMAA: Akkua käytettäessä laite sulkeutuu automaattisesti latauksen säästämiseksi, mikäli se on 30 minuuttia käyttämättömänä.

 

1.5      CD-levyn syöttäminen ja poistaminen

Aseta CD-levy laitteen etuseinässä olevaan aukkoon ja työnnä levyä varovasti eteenpäin. Laite tarttuu CD-levyyn ja siirtää sen automaattisesti sisään. Muutaman sekunnin kuluttua Victor Reader kertoo kirjan nimen. Jos asetat levyn vahingossa ylösalaisin, levy poistetaan laitteesta 15 sekunnin kuluttua vahingoittumattomana.

CD-levy poistetaan painamalla Poista levy -painiketta, joka sijaitsee oikealle yläviistoon Kelaa eteenpäin -painikkeesta. Laitteen moottori siirtää levyn muutaman sekunnin kuluttua ulos.

HUOMAA: Poista levy -painike toimii ainoastaan kun laitteeseen on kytketty virta.

2.   Perustoiminnot

2.1      Hallintapainikkeet

Äänenkirkkautta, äänenvoimakkuutta ja toistonopeutta säädetään Ylös- ja Alas-painikkeiden avulla. Kun jonkin säätimen asetus saavuttaa maksimi- tai minimiarvon, laite antaa sen merkiksi äänimerkin. Jos kirjan toisto ei ole käynnissä, Victor Reader ilmoittaa valitun asetuksen. Äänenkirkkautta ja toistonopeutta säädettäessä kuuluu lisäksi äänimerkki nollakohdan tai keskiasetuksen kohdalla. Tällä tarkoitetaan normaalia toistonopeutta tai ääntä, jonka sävyä ei ole muutettu.

2.2      Toista/Pysäytä

Kirjan toisto aloitetaan painamalla Toista/Pysäytä-painiketta.

Kirjan toisto lopetetaan painamalla uudelleen Toista/Pysäytä-painiketta.

HUOMAA: Toista/Pysäytä-painikkeen painaminen vahvistaa valitun toiminnon ja käynnistää samalla kirjan toiston.

HUOMAA: Toista/Pysäytä-painikkeen painaminen peruuttaa asetetun unitoiminnon.

2.3      Kelaa taaksepäin tai eteenpäin

Näiden painikkeiden avulla voi siirtyä nopeasti taakse- tai eteenpäin. Toiminnon aikana kirjaa toistetaan nopeutettuna.

Paina ja pidä painettuna Kelaa taaksepäin- tai Kelaa eteenpäin -painiketta, kunnes haluttu kirjan kohta löytyy. Pidettäessä kelauspainiketta alhaalla Victor kiihdyttää kelausnopeutta asteittain siten että muutaman sekunnin välein kirjassa siirrytään eteen- tai taaksepäin 1 minuutti, 2 minuuttia, 5 minuuttia, 10 minuuttia, 15 minuuttia ja niin edelleen. Suurin kerralla tapahtuva siirtymä on viisi minuuttia. Victor Reader ilmoittaa siirtymän pituuden ja toistaa siirtymien välissä normaalinopeudella katkelman kirjasta.

2.4      Painikkeiden kuvaustila

Tämä toiminto kertoo käyttäjälle kunkin Victor Readerin painikkeen käyttötarkoituksen.  Ominaisuudesta on hyötyä erityisesti silloin, kun laitetta opetellaan käyttämään.

Jos laitteessa ei ole CD-levyä, Painikkeiden kuvaus on käytössä automaattisesti.

Voit tarkistaa minkä tahansa painikkeen käyttötarkoituksen laitteen ollessa Painikkeiden kuvaustilassa.

 

 

 

 

 

 

3.   Siirtymistoiminnot

3.1      Siirtymispainikkeet

Tekstikehys: YLÖS
Tekstikehys: VASEN
Tekstikehys: ALAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Äänenkirkkaus-, Äänenvoimakkuus- ja Toistonopeus- painikkeiden alapuolella sijaitsevat siirtymispainikkeet Ylös, Alas, Vasen ja Oikea. Näitä painikkeita käyttämällä voi siirtyä helposti kirjan osasta toiseen ja saada haluamansa tiedon nopeasti. Painikkeiden avulla voi esimerkiksi siirtyä luvusta, osiosta, sivulta, kappaleesta, kirjasta tai muusta kirjan valmistajan määrittelemästä elementistä toiseen.

Valitse ensin haluamasi kirjan elementti (taso, sivu jne.). Käytä Ylös- ja Alas-painikkeita kunnes kuulet haluamasi elementin. Laite valitsee aina automaattisesti viimeisimmän puhutun elementin.

Käytä Oikea- tai Vasen-painiketta siirtyäksesi valitun elementin verran eteen- tai taaksepäin.

3.2      Kirjaluettelo

Kirjaluettelo avataan painamalla Ylös tai Alas-painiketta kunnes Victor Reader ilmoittaa “Kirjaluettelo". Voit selata CD-levylle  tallennettujen kirjojen nimiä painikkeilla Vasen ja Oikea ja valita haluamasi kirjan. Ensimmäisellä painalluksella Victor Reader kertoo CD-levyllä olevien kirjojen lukumäärän ja kuunneltavana olevan kirjan nimen. Seuraavilla Vasen- tai Oikea-painikkeen painalluksilla ilmoitetaan vain seuraavan kirjan nimi. Vahvista valinta painamalla Toista/Pysäytä-painiketta, jolloin valitun kirjan toisto käynnistyy. Huomioi, että Kirjaluettelo-toiminto ei ole käytettävissä, jos CD-levyllä on vain yksi kirja.

3.3      Aikasiirtymät

DAISY-kirjojen aikasiirtymätoiminnon voi ottaa käyttöön Ylös- tai Alas-painikkeen avulla.

Valitse siirtymistaso painamalla Ylös- tai Alas-painiketta niin monta kertaa että Victor Reader ilmoittaa “Aikasiirtymä” ja  Siirtymän kesto.

Kirjassa liikutaan valitun aikasiirtymän verran taaksepäin painamalla Vasen-painiketta ja eteenpäin painamalla Oikea-painiketta.

3.4      Siirtyminen kymmenen sivua kerralla

Vasen- ja Oikea-painikkeiden avulla voi siirtyä nopeasti kymmenen sivua eteen- tai taaksepäin haluamaansa kirjan kohtaan.

Valitse siirtymiselementiksi Sivu painamalla Ylös tai Alas-painiketta, kunnes kuulet ilmoituksen “Sivu”.

Tämän jälkeen painetaan ja pidetään painettuna Vasen- tai Oikea-painiketta. Kuulet tällöin Victor Readerin siirtyvän kirjassa taakse- tai eteenpäin kymmenen sivun hypyin.

Vapauta näppäin, kun haluttu sivunumero lähestyy ja siirry oikeaan kohtaan sivu kerrallaan painamalla Vasen- tai Oikea-painiketta, kunnes saavut etsimällesi sivulle.

3.5      Ohitettavat elementit

Victor Readerin tehdasasetuksiin on määritetty, että laite toistaa kirjojen erilaista lisäaiheistoa, jota kutsutaan ohitettaviksi elementeiksi. Näitä ovat esimerkiksi sivunumerot, erilaiset oheistekstit, alaviitteet sekä kirjan valmistajan huomautukset. 

Kaikki kirjat eivät sisällä kyseisiä ohitettavia elementtejä lainkaan, minkä lisäksi Victor Readerin asetuksia on voitu muuttaa siten ettei näitä elementtejä toisteta. 

Jos laite ei toista ohitettavia elementtejä, syynä voi olla, ettei kirjassa ole niitä tai että laitteen jälleenmyyjä on poistanut toiminnon käytöstä.  Voit tarkistaa asian tarvittaessa kirjan valmistajalta tai laitteen jälleenmyyjältä.

 

 

 

 

4.   LISÄOMINAISUUDET

4.1      Tiedot -painike

 

Tiedot-painike kertoo monipuolista tietoa luettavana olevasta kirjasta.

Paina Tiedot-painiketta kerran ja vapauta se. Victor Reader ilmoittaa kaikki käytettävissä olevat tiedot kahdessa osassa: Kirjan tiedot sekä nykyisen sijaintisi kirjassa.

Käytettävissä olevat tiedot

Kirjan nimi

Luettavana olevan sivun numero (jos käytettävissä)

Kulunut ja jäljellä oleva toistoaika

CD-levyllä olevien kirjojen lukumäärä

Luettavana olevan kirjan sivumäärä (jos käytettävissä)

Kirjan kokonaispituus

Pitämällä Tiedot-painiketta painettuna saa lisäksi joukon lisätietoja itse laitteesta. Näitä ovat laitteen kieli, käytetäänkö laitetta akulla vai verkkovirralla, jäljellä oleva akun lataus, ohjelmistoversio, malli, avainkoodien määrä ja sarjanumero.

4.2      Unitoiminto

Laitteen Unitoiminto-painikkeella voi asettaa 15 minuutin viiveen, jonka jälkeen laite sammuu automaattisesti. Painikkeen painamisen jälkeen kuuluu viesti “Unitoiminto 15 minuuttia”, minkä jälkeen jatketaan kirjan toistoa. Samalla käynnistyy 15 minuutin viive. Voit halutessasi peruuttaa unitoiminnon painamalla Toista/Pysäytä-painiketta. Unitoiminto-painikkeen yläpuolella oleva keltainen merkkivalo alkaa vilkkua minuutti ennen laitteen sammumista. Samalla kuuluu viesti, joka kertoo, että laite sulkeutuu minuutin kuluttua.

4.3      Kirjanmerkit

Kirjanmerkkien ansiosta tiettyihin kirjan kohtiin siirtyminen käy vaivattomasti.

4.3.1       Kirjanmerkkien lisääminen

Paina Kirjanmerkki-painiketta ja pidä sitä painettuna. Kullekin kirjanmerkille asetetaan automaattisesti oma numero. Kuulet ilmoituksen, joka vahvistaa, että kirjanmerkki on asetettu ja kertoo sen numeron.

4.3.2       Kirjanmerkkiin siirtyminen

Paina Kirjanmerkki-painiketta niin monta kertaa, että kuulet ilmoituksen “Kirjanmerkkien luettelo”. Valitse haluamasi kirjanmerkki painamalla Vasen- tai Oikea-painiketta. Kirjanmerkkiin siirrytään painamalla Toista/Pysäytä-painiketta. Victor Reader ilmoittaa kirjanmerkin numeron ja käynnistää toiston.

HUOMAA: Kirjanmerkkien luettelo sisältää aina valmiiksi kirjanmerkit kirjan alkua ja loppua varten. Kirjanmerkit ovat luettelossa siinä järjestyksessä kuin ne esiintyvät kirjassa, ei niiden numeron mukaisessa järjestyksessä.

 

4.3.3       Kirjanmerkkien poistaminen

Kaikki kirjassa olevat kirjanmerkit poistetaan painamalla Kirjanmerkki-painiketta kaksi kertaa peräkkäin. Laite pyytää vahvistamaan poiston painamalla Toista/Pysäytä-painiketta. Toimenpiteen voi peruuttaa painamalla mitä tahansa muuta painiketta.

HUOMAA: Kirjanmerkit ja sijainti kirjassa tallennetaan erikseen kullekin kirjalle.

4.4      Kumoa/Tee uudelleen -toiminnot

Kumoa- ja Tee uudelleen -toimintojen avulla voi peruuttaa tai toistaa edellisen tapahtuman.

Kumoa: Edellinen tapahtuma peruutetaan painamalla kerran Kelaa taaksepäin -painiketta.

Tee uudelleen: Edellisen peruutetun tapahtuman voi toistaa painamalla kerran Kelaa eteenpäin -painiketta.

HUOMAA: Kumoa- ja Tee uudelleen -toimintoja ei voi kohdistaa kirjanmerkkeihin. Jos Kumoa- tai Tee uudelleen -toimintoja yritetään käyttää silloin kun käytettävissä ei ole toimenpidettä, jonka voisi peruuttaa tai toistaa tai jos nämä toiminnot on poistettu käytöstä, Victor Reader antaa äänimerkin virheen merkiksi.

 

5.   Musiikki- ja MP3-CD-levyjen kuuntelu

Victor Reader ei ole vain äänikirjojen kuunteluun tarkoitettu soitin. Sillä voi toistaa myös tavallisia CD-äänilevyjä ja MP3-muodossa olevia CD-levyjä. Tämän ansiosta voit kuunnella samalla laitteella suosikkikirjojesi lisäksi myös mielimusiikkiasi.

HUOMAA: Kansio- ja Tiedosto-toiminnot ovat käytettävissä vain MP3-musiikkia kuunneltaessa. CD-äänilevyillä voi siirtyä vain kappaleesta toiseen.

5.1      Toiminnot

Siirtyminen: Samassa kansiossa olevien tiedostojen välillä voi liikkua Vasen- ja Oikea-painikkeita käyttämällä. Jos nykyinen tiedosto on kansion ensimmäinen, Vasemmalla nuolipainikkeella siirrytään kansion viimeiseen tiedostoon. Jos nykyinen tiedosto on kansion viimeinen, Oikealla nuolipainikkeella siirrytään vastaavasti kansion ensimmäiseen tiedostoon.

Toista: Laite käyttää jatkuvaa toistotapaa, jossa Victor Reader siirtyy toistettavan kappaleen loppuessa seuraavaan, kunnes saavutaan toistoluettelon loppuun.

Tiedot-painike kertoo seuraavat tiedot: 

Tiedostojen ja kansioiden lukumäärä

Kappaleiden kokonaiskesto

Kulunut toistoaika

Jäljellä oleva toistoaika

Kirjanmerkkien lukumäärä

Avainkoodien lukumäärä

Akun tai verkkovirran käyttö

 

 

6.   Akun vaihtaminen laitteeseen

 

 

Ota yhteyttä Victor Readerin maahantuojaan, mikäli haluat vaihtaa laitteeseen uuden akun.

 

6.1      Vanhan akun poistaminen

 

Aseta Victor Reader eteesi.

Käännä laite ylösalaisin siten että sen takaseinä on edessäsi. Laitteen kantokahvan tulisi tällöin olla vasemmalla.

Paikallista akkukotelon kansi, jonka keskikohta on merkitty kolmella vaakasuoralla kohoviivalla. Kannen vasemmassa reunassa  on lukitusruuvi.

 

Voit avata kannen kiinnitysruuvin ristipääruuvimeisselillä. Ota laitteesta tukeva ote toisella kädellä. Paina toisella kädellä akkukotelon kantta kohoviivojen kohdalta ja vedä kantta itseäsi kohti. Nosta kotelon kansi irti laitteesta. Paikallista akkukotelon sisällä oleva nauha, josta varovasti vetämällä voit irrottaa akun kiinnityksestään. Poista akku kotelosta.

 

6.2      Uuden akun asentaminen paikalleen

 

Victor Reader on suunniteltu siten, että laitteen akun voi asentaa vain yhdellä tavalla. Näin akun vaihtamisen yhteydessä ei voi tapahtua virheitä.

 

Aseta akku aluksi eteesi vaakasuoraan.

Varmista, että akkukotelossa oleva nauha osoittaa itseäsi kohti. Akun oikealla sivulla on uloke, jonka ansiosta akkua ei voi sijoittaa laitteeseen väärin päin. Akun alapinnalla on kolme liitintä, joista kaksi sijaitsee nauhan vasemmalla puolella ja yksi sen oikealla puolella.

 

Aseta akku koteloon kallistamalla sen takaosaa alaviistoon. Työnnä akkua sen jälkeen alas ja eteenpäin. Akku lukkiutuu paikalleen. Kun akku on asennettu oikein, sen irrotusnauhan pään tulisi osoittaa ylöspäin, jotta akun voi myöhemmin irrottaa nauhan avulla helposti.

 

Kiinnitä akkukotelon kansi ja sulje kotelo työntämällä kantta. Kiinnitä kannen ruuvi, jotta akkukotelo pysyy varmasti suljettuna. Huomioi, että uudesta akusta saa täyden hyödyn vasta sen jälkeen kun se on ladattu täyteen ja purettu tyhjäksi kolme tai neljä kertaa.

 

7.   Usein kysytyt kysymykset

7.1      Kirjan selaaminen

 1. Miksi Victor ei aina sano samoja DAISY-kirjan tasoja, kun valitsen elementtejä ylös- ja alas-selauspainikkeilla?

Selauspainikkeet kierrättävät elementtiluetteloa, jonka laajuus riippuu kirjan tuottajasta. Tästä syystä kaikissa DAISY-kirjoissa ei ole samanlaista elementtirakennetta. Jos esimerkiksi kirjaan on merkitty vain ensimmäisen tason otsikkoelementit, mikä yleensä osoittaa lukujen rajoja, elementtiluettelossa ovat vain tuo ensimmäinen taso, sekä kaikissa kirjoissa mukana oleva lausetaso. Usein esimerkiksi Siirry Sivulle -toiminto ei ole käytettävissä, koska kirjan tuottaja ei ole luonut kirjalle sivutason rakennetta. Myöskään lausetason siirtymät eivät kaikissa kirjoissa ole samanlaisia. Kirjoissa, joissa ei ole täydellistä DAISY-rakennetta, selaaminen tapahtuu helpoimmin kelauspainikkeiden avulla. Kelaus Eteenpäin -painike on Toista/pysäytä-painikkeen oikealla ja Kelaus Taaksepäin -painike Toista/pysäytä-painikkeen vasemmalla puolella.

 1. Kuinka saan selville, montako DAISY-tasoa minulla on valittavanani kussakin kirjassa?

Kirjan valittavissa olevia elementtitasoja voi selata selauspainikkeilla. Monet tuottajat sijoittavat kirjan alkuun kuvauksen, mitä mikäkin tasomääritys kirjassa tarkoittaa. Tarkista kirjojen tuottajalta valittavissa olevat elementtitasot, jos olet epävarma kirjan selausominaisuuksista.

 1. Miten siirryn nopeasti kirjan alkuun tai loppuun?

Victorissa on toiminto, joka helpottaa siirtymistä kirjan alkuun tai loppuun. Paina Kirjanmerkki-painiketta niin monta kertaa, että kuulet ilmoituksen "Kirjanmerkkiluettelo". Paina sen jälkeen Vasenta selauspainiketta niin monta kertaa, että kuulet ilmoituksen "kirjan alku". Kirjan alkumerkki sijaitsee luettelossa ennen käyttäjän asettamia kirjanmerkkejä. Vastaavasti, paina Oikeaa selauspainiketta kirjanmerkkiluettelossa niin monta kertaa, että kuulet ilmoituksen "kirjan loppu". Kirjan loppumerkki sijaitsee luettelossa viimeisen käyttäjän asettaman kirjanmerkin jälkeen. Jos kirjassa ei ole yhtään käyttäjän asettamaa kirjanmerkkiä, voit painaa Vasenta selauspainiketta kirjanmerkkiluettelossa siirtyäksesi kirjan alkuun ja vastaavasti Oikeaa selauspainiketta siirtyäksesi kirjan loppuun. ClassicX-mallissa alkuun pääsee myös painamalla Siirry sivulle -näppäintä, 0-näppäintä ja lopuksi Toista/Pysäytä-painiketta.

7.2      Akku ja sen lataaminen

 

 1. Mikä on Victorin akun latausaika ja kauanko laitetta voi käyttää, kun akku on ladattu täyteen?

Victorin akun lataaminen täyteen kestää 4 tuntia. Käyttöaika on täydellä latauksella noin 10 tuntia, kun toistetaan DAISY-äänikirjaa. Käyttöaika voi kuitenkin olla lyhyempikin esimerkiksi seuraavista syistä:

Akkua on ladattu alle 4 tuntia.

Kirjan eri osien välillä on siirrytty tavallista runsaammin. Tämä lisää laitteen CD-aseman käyttöä, mikä puolestaan aiheuttaa lisäystä virrankulutukseen.

Laitteella kuunnellaan musiikki-CD-levyjä tai Audio CD -äänikirjoja.

Laitteella kuunnellaan MP3-musiikkia tai -äänikirjoja, jotka eivät ole DAISY-muodossa.

Tavallista korkeampi äänenvoimakkuus kuluttaa enemmän virtaa.

Tavallista korkeampi toistonopeus kuluttaa enemmän virtaa.

Laitetta on käytetty sopimattomassa lämpötilassa, jolloin akku ei toimi normaalisti.

 1. Voiko akkua ladata kirjan kuuntelun aikana?

Kyllä voi.  Kun Victor Reader kytketään verkkovirtaan, laitteella voi kuunnella kirjoja samalla kun akun lataus on käynnissä. Huomioi, että kun laite sammutetaan verkkovirtaan kytkettynä, virtapainikkeen merkkivalo vilkkuu, kunnes laitteen akku on ladattu täyteen.

 1. Kuinka varmistetaan, että virtajohto on kytketty laitteeseen oikein?

Löydät virtaliittimen helposti asettamalla laitteen eteesi siten, että kantokahva on vasemmalla. Virtaliitin sijaitsee laitteen takaseinässä hieman keskikohdan vasemmalla puolella. Kun liität verkkolaitteen Victoriin sen ollessa käynnissä, kuuluu nouseva melodinen äänimerkki, ja akun lataus aloitetaan. Jos irrotat verkkolaitteen Victorista sen ollessa käynnissä, kuuluu laskeva melodinen äänimerkki, joka kertoo, että verkkolaite on irrotettu. Virtajohdon oikean kytkennän voi varmistaa myös painamalla ClassicX

-mallin Tiedot-painiketta tai ClassicX + -mallin 0-näppäintä. Verkkovirran ollessa käytössä kuuluu viesti, “verkkovirta käytössä”. Jos laite ei käytä verkkovirtaa, kuuluu ilmoitus akkujen käytöstä.  Jos verkkojohto kytketään irti laitteesta Victor Readerin ollessa käynnissä kuuluu myös lyhyt äänimerkki verkkovirran katkeamisen merkiksi.

 1. Väheneekö akun teho, jos ali- tai ylilataan sen?

Ei. Victor käyttää korkeatasoista NiMH-akkua, jolla ei ole samanlaista kemiallista muistia, kuin esimerkiksi nikkeli-kadmium-akuilla. NiMH-akut eivät tarvitse säännöllistä latauskiertoa, eikä niiden teho näin ollen laske, jos niitä ali- tai ylilataa.

5.      Vahingoittuuko akku, jos virtajohtoa pidetään pitkään yhtäjaksoisesti kytkettynä laitteeseen?

Ei vahingoitu. Jos et käytä laitetta pitkään aikaan, on virtajohto kuitenkin syytä irrottaa pistorasiasta, esimerkiksi lomamatkan ajaksi, jotta sähköverkosta mahdollisesti tulevat virtapiikit eivät vahingoita laitetta.

6.      Voiko laitteeseen vaihtaa itse uuden akun?

Kyllä. Voit hankkia uuden akun laitteen maahantuojalta

7.      Kuinka monta kertaa akun voi ladata uudelleen ennen kuin se tulee vaihtaa?

Akku on suunniteltu niin, että sitä voi ladata ja purkaa noin 500 kertaa. Tämän jälkeenkin sitä voi ladata, mutta sen latauksenpitokyky laskee. Kun akku ei enää pidä lataustaan, se on syytä vaihtaa.

8.      Miten tulisi toimia, jos en aio käyttää laitetta pitkään aikaan?

Laitteen akku tulee aina ladata täyteen ennen Victorin jättämistä pitemmäksi aikaa käytöstä. Jos käyttötauko on yli kolmen kuukauden mittainen, täyteen ladattu akku kannattaa myös irrottaa laitteesta. Victor Readeria tulee säilyttää paikassa, jonka lämpötila on -20–35 astetta ja kosteusprosentti 5–90%.  

7.3      CD-levyt

 1. Mitä teen, jos CD jää jumiin eikä poistu laitteesta?

Yritä ensin kytkeä Victor pois päältä ja käynnistää se uudelleen sekä painaa sen jälkeen Poista levy -painiketta. Jos mitään ei tapahdu, paina virtapainike alas ja pidä sitä painettuna 10 sekuntia. paina sen jälkeen poista levy -painike alas ja pidä sitä painettuna, ja paina uudelleen virtapainiketta. Pidä Poista levy -painiketta alas painettuna siihen asti, kunnes kuulet Victorin käynnistymisilmoituksen. Nyt laitteen pitäisi poistaa CD asemasta.

 1. Vahingoittuuko laite, jos asetan CD-levyn siihen ylösalaisin?

Ei. Victor Reader poistaa levyn automaattisesti.

 1. Miksi Victor pitää vinkuvaa tai sirahtelevaa ääntä muutaman minuutin välein?

Nämä äänet ovat normaaleja CD-levyn lukemiseen liittyviä ääniä.  DAISY-äänikirjoja luettaessa CD:ltä haetaan tietoa vain muutaman minuutin välein, ja tiedonhakujen välissä CD-asema pysähtyy virran säästämiseksi. Kun kirjaa selataan selauspainikkeilla tai siirtymällä kirjanmerkistä toiseen, CD-asema käynnistyy tiedonhakua varten.

 1. Mitä teen, jos Victor ei toista CD:tä oikein?

Heikkolaatuiset tai naarmuuntuneet CD-levyt, tai CD-levyt, joissa on sormenjälkiä, eivät toimi kunnolla tai niitä ei voi lainkaan toistaa. Poista CD Victorista ja kokeile puhdistaa levy sitä varten tarkoitetulla puhdistusliinalla, joita saa useimmista CD-levyjä myyvistä liikkeistä. Älä käytä paperipyyhkeitä tai talouspaperia. Puhdista CD niin, että puhdistuksen suunta on levyn keskeltä kohti reunoja. Älä pyyhi levyä ympyränmuotoisin vedoin. Jos levy ei vieläkään toimi, levy on voinut naarmuuntua, jolloin se pitää vaihtaa.

 1. Pitääkö CD-asemaa tai sen laserlukupäätä puhdistaa?

Ei. Victorissa käytettävä CD-asema on malliltaan sellainen, että sitä ei tarvitse puhdistaa.

 1. Voiko CD-levyyn kiinnittää pistekirjoitustarran tai muun etiketin?

Ei. Etiketti saattaa aiheuttaa levyn joutumisen epätasapainoon levyn pyöriessä suurella nopeudella CD-asemassa. Jos etiketti irtoaa levyn ollessa asemassa, asema voi vahingoittua. Mikäli saat joltakulta CD-levyn, jossa on pistekirjoitusetiketti tai jokin muu kuin valmistajan levyyn kiinnittämä etiketti, se tulee poistaa levystä.

 1. Miksi saan joskus ilmoituksen "Ei levyä", kun painan jotain painiketta, vaikka CD on asemassa?

Tämä voi tapahtua, mikäli painat ennenaikaisesti jotakin painiketta, kun olet laittanut CD-levyn asemaan tai käynnistänyt Victorin. Levyn tietojen ja DAISY-selausrakenteen lataaminen kestää jonkin aikaa. Sen vuoksi sinun tulee odottaa, että Victor toistaa kirjan nimen, ennen kuin painat mitään painiketta.

 1. Mitä tarkoittaa ilmoitus "Levyllä ei ole kirjaa"?

Ilmoitus tarkoittaa sitä, että Victor ei tunnista CD-levyn tyyppiä. Victor pystyy toistamaan vain DAISY-äänikirjoja, MP3-tiedostoja tai tavallisia CD-levyjä.

 1. Mitä tarkoittaa ilmoitus "Äänimuotoa ei tueta"?

Ilmoitus tarkoittaa sitä, että Victor tunnistaa CD-levyllä olevat tiedostot äänitiedostoiksi, mutta tiedostot ovat muotoa, jota Victorin ohjelmisto ei pysty toistamaan. Kysy lisätietoja jälleenmyyjältä.

 1. Voiko Victor vahingoittua, jos toistan naarmuuntunutta CD:tä?

Ei. CD-aseman lukupäät eivät ole suorassa kosketuksessa levyn pintaan, joten levyssä olevat naarmut eivät vahingoita niitä. Levy ei myöskään kasettinauhojen tavoin kulu toistamisesta.

7.4      Muita kysymyksiä

1.   Mitä teen, jos virtapainike ei toimi?

Jos käynnistymisestä kertovaa äänimerkkiä ei kuulu, varmista, että Victor on kytketty verkkovirtaan. Jos virtapainike ei vieläkään toimi, pidä sitä painettuna 10 sekuntia. Tämän pitäisi katkaista Victorista virta kokonaan riippumatta ohjelmiston tilasta. Tämän jälkeen paina virtapainiketta normaalisti, ja Victorin pitäisi käynnistyä.

2.   Voiko Victor Readerin sisäisen ohjelmiston päivittää?

Kyllä. Kun HumanWare julkaisee Victorille ohjelmapäivityksiä, asiakkaat voivat saada päivitystä varten CD-levyn, jolta päivitys tehdään automaattisesti. Päivitys-CD:n voi saada HumanWaren asiakaspalvelusta, sen voi ladata ja polttaa CD-levylle itse suoraan HumanWaren Internet-sivuilta, tai sen voi saada jälleenmyyjän kautta.

3.   Pitääkö kirjanmerkkejä poistaa muistitilan säästämiseksi?

Ei. Victor Readerin muistiin mahtuu yli 1500 eri kirjoissa olevaa kirjamerkkiä.  Jos kirjanmerkkejä asetetaan tätä enemmän, laite poistaa automaattisesti olemassa olevista kirjanmerkeistä sellaiset, joita on käytetty kaikkein vähiten.

 

4.   Miksi äänenvoimakkuuden säätö ei toimi, kun kuuntelen kirjaa kuulokkeilla?

Varmista, että kuulokkeet on liitetty kuulokeliitäntään eikä linjaliitäntään. Äänenvoimakkuuden säätö vaikuttaa vain kuulokeliitäntään, joka sijaitsee etummaisena laitteen oikealla sivulla. Linjaliitintä käytetään, kun laite halutaan yhdistää esimerkiksi kotistereoihin tai kasettinauhuriin.


 

5.       Mihin kauko-ohjaimen liitintä käytetään?

Kauko-ohjaimen liitin on laitteen oikealla sivulla oleva 2,5 mm kokoinen liitin. Se sijaitsee toiseksi takimmaisena ja on merkitty yksittäisellä kohoviivalla. Liittimeen voi yhdistää painikekytkimen (tavallisesti jalkapoljin), jonka avulla voi hallita laitteen toisto-, pysäytys- ja kelaus taaksepäin -toimintoja. Kun jalkakytkintä painetaan, laite siirtyy toistotilasta pysäytystilaan tai päinvastoin. Takaisinkelaus käynnistyy, kun jalkakytkimen painike painetaan alas ja sitä pidetään yhtäjaksoisesti painettuna.

Laitteen kauko-ohjaimeksi soveltuu lähes mikä tahansa jalkapoljin, kunhan siinä on tavallinen kontaktikytkin. Polkimen tulee siis toimia siten, että elektroninen piiri sulkeutuu vain kytkimen painiketta painettaessa.

 

8.   Tekniset tiedot

 

§         Mitat:                                 23,7 X 20,9 X 5,4 cm

§         Paino:                                1.1 kg  akku kytkettynä

§         Tuetut DAISY-muodot:         DAISY 2.0 ja 2.0.2

DAISY NISO Z39.86 2002

§         Akun tyyppi:                       Ladattava NiMH-akku. 7.2 volttia 1800 mAh

§         Latausaika:                         4 tuntia

§         Akun kesto:                                   10 tuntia DAISY MP3 -kirjaa kuunnellessa

§         Toimintaolosuhteet:             Käyttölämpötila: 10–40 C

Säilytyslämpötila: -20–35 C

Kosteus (ei tiivistymistä): 5–90%

§         Virtalähde:                          Laitteen mukana toimitettava virtalähde täyttää vaatimukset

                                               vain siinä maassa, jossa laitetta myydään. Jälleenmyyjältä voi

                                               tarvittaessa tiedustella muissa maissa käytettäviä                                                          virtalähteitä.

§         Koodausalgoritmit:              PCM, ADPCM, MPEG, MP3, OGG (Ogg Vorbis)

§         Virtaliitin                             2.5 mm (sisäinen)/ 5.5 mm (ulkoinen)

§         Linja- ja kuulokeliittimet       3.5 mm 

§         Kauko-ohjaimen liitin           2.5 mm

Huomioi, että kauko-ohjaimen liittimeen voi yhdistää minkä tahansa painikekytkimen, jossa elektroninen piiri sulkeutuu kytkimen painiketta painettaessa.

Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä Avirikseen:

 

 

 

Näkövammaisten Keskusliitto ry

Postiosoite:      PL 31, 00030 IIRIS

Käyntiosoite:     Marjaniementie 74, Helsinki

Puhelin:            (09) 39604700

Faksi:               (09) 39604310

Sähköposti:      aviris@nkl.fi

Internet:            www.aviris.fi