Apua näkemiseen

Miten valitsen suurennuslasin?

Suurennuslasi valitaan käyttötarkoituksen mukaan
Pienen tekstin lukemiseen, esim. lääkepurkin tekstin tarkasteluun tai karttojen tutkimiseen tarvitaan erilainen suurennuslasi kuin suurten lehtiotsikoiden ja valokuvien katseluun. Sama henkilö voi tarvita useita suurennuslaseja eri tarkoituksiin.

Suurennuslasi valitaan oman yksilöllisen näkötilanteen mukaan
Mikäli henkilö tarvitsee voimakasta suurennusta, niin silloin suurennuslasissa on pieni linssi, joka näyttää suppean alueen kerrallaan, joskus vain muutaman kirjaimen. Toisille taas riittää laajalinssinen, suuremman alueen näyttävä, mutta heikommalla suurennusteholla oleva suurennuslasi. Monelle valollinen suurennuslasi on paras vaihtoehto. Naapurin suurennuslasi tai lahjaksi saatu ei välttämättä ole sopiva sinulle.
Mitä suurempi suurennus on, sitä pienempi alue näkyy kerrallaan katsottuna ja luettava on tuotava hyvinkin lähelle kasvoja. Mitä pienempi suurennus, sitä suurempi linssi!

Tämä on hyvä muistaa suurennuslasia valittaessa. Parhaimpaan lopputulokseen pääsee, jos henkilö pääse itse sovittamaan ja vertailemaan erilaisia suurennustehoja.

Suurennuslasi on henkilökohtainen – vain oma silmä kertoo, mikä suurennuslasi on omalle silmälle paras vaihtoehto.

Erilaisia suurennuslaseja
Varrellinen suurennuslasi: Oikea tapa käyttää varrellista suurennuslasia on pitää sitä koholla luettavan tekstin yläpuolella. Mitä enemmän suurennuslasia nostaa, sitä enemmän se suurentaa. Lasin etäisyys tekstistä on oikea kun suurennus on maksimissa ja kuva on tarkka. Oikean etäisyyden säilyttämiseen tarvitaan vakaata kättä. Joihinkin suurennuslasimalleihin on saatavana lisävarusteena teline, jolloin suurennuslasi on oikealla korkeudella ja tarkkuus säilyy  optimaalisena.

Valollinen suurennuslasi
Usein lisävalo auttaa lukemisessa ja myös suurennuslaseissa on valollisia malleja. Valollinen suurennuslasi sekä suurentaa että antaa valoa tarkasteltavaan kohteeseen – pienikin teksti näkyy paremmin.

Suurennuslasit toimivat joko paristolla tai sähkövirralla. Sähkövirralla toimivissa suurennuslasivalaisimissa on lisäksi tehokas ja tasainen lukuvalo. Sekä paristo- että sähkövirralla toimivat suurennuslasit ovat nykyisin led-valolla toimivia.

Lukiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös riittävään valaistukseen, jotta lukeminen helpottuisi ja olisi miellyttävää.

Tutustu tuotteisiin tästä linkistä

Suurennuslasit ilman valoa
Valottomia suurennuslaseja on useita erilaisia malleja monenlaisiin käyttötarpeisiin, kuten suurennuslevyt, kaulasuurennuslasit, kokoontaittuvat, varrelliset, telineelliset, luupit, lukuviivaimet ja -kivet,  silmälaseihin kiinnitettävät sekä perinteiset suorakaiteen ja pyöreän muotoiset suurennuslasit jne.

Tutustu tuotteisiin tästä linkistä

Tärkeää
Puhdista suurennuslasi säännöllisesti, niin näet paremmin!
Puhdistukseen käy astianpesuaine ja haalea vesi. Kuivaus talouspaperilla tai pehmeällä kankaalla.

Suojaa linssiä naarmuntumiselta! Pidä suurennuslasi kotelossaan tai suojapussissa, kun et käytä sitä tai kuljetat esim. laukussa. Näin estät linssin pinnan naarmuuntumista ja pidennät suurennuslasin käyttöikää. Muistathan pitää suurennuslasin myös suojattuna auringonvalolta tulipaloriskin vuoksi.

Apua kodinaskareisiin

Valikoimassamme on erilaisia arjen askareita helpottavi puhuvia tuotteita sekä tuotteita kohomerkintöihin ja käsitöihin.
Tutustu tuotteisiin tästä linkistä

Apua tietokoneen käyttöön

Näyttö ja näytön varsi
Yksinkertaisimmillaan heikkonäköiselle saattaa tietokoneen tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi riittää apuvälineeksi normaalia hiukan suurempi näyttö. Myös säädettävästä näytön varresta on apua. Sen avulla näyttö voidaan tarvittaessa siirtää kasvojen eteen ja näytön kallistuskulmaa voidaan muuttaa.

Näppäimistö ja hiiri
Kirjoittamista helpottaa näppäimistö, jossa on isommat merkit ja valo. On myös olemassa näppäimistöön liimattavia tarroja, joiden merkit ovat hieman kookkaampia kuin itse näppäimistössä. Hiirellä, jossa on lisäpainikkeita, on mahdollista suurentaa tietokoneen näytön näkymää helposti ja nopeasti.

Suurennus- ja ruudunlukuohjelmat
Suurennusohjelma suurentaa kaiken näytöllä olevan. Suurennuskokoa ja -tapaa sekä hiiren osoittinta voidaan vaihtaa. Ruudunlukuohjelma lukee ääneen näytöllä olevan tekstin.

Tekstintunnistusohjelma ja skanneri
Skannerin ja tekstintunnistusohjelman avulla voi muuntaa painettua tekstiä sähköiseen muotoon. Skannattua tekstiä voi lukea ja muokata tekstinkäsittelyohjelmalla. Käsin kirjoitettua tekstiä ei voi muuntaa puhutuksi tekstiksi.

Pistenäytöt
Pistenäyttö on tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen liitettävä lisälaite, jonka näyttöriviltä voi lukea pistekirjoituksena näytön sisältöä. Pistenäyttöä ohjataan sen omilla näppäimillä tai tietokoneen näppäimistöllä. Joissakin pistenäytöissä on myös pistekirjoitusnäppäimistö tekstin kirjoittamiseen.

Tutustu tuotteisiin tästä linkistä

Valkoisen kepin valinta

Valkoinen keppi toimii apuvälineenä ja merkkinä. Siitä hyötyvät sekä sokeat että vaikeasti heikkonäköiset. 

Valkoinen keppi toimii tuntoaistin apuna. Sen avulla voi havaita muun muassa reitillä olevat tasoerot, kuten reunakivet, portaat ja kuopat, sekä pintamateriaalit ja reitillä olevat vyötärön alapuoliset esteet. Sen avulla voi löytää jalkakäytävän tai tien reunan.

Valkoinen keppi on käyttäjälle maksuton. Sitä haetaan joko kotikunnan terveyskeskuksesta tai oman alueen keskussairaalasta.

Kepin käyttöön saa ohjausta:

  • Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksessä
  • keskussairaalan näönkuntoutuskeskuksissa
  • kunnan sosiaalitoimen järjestämänä.

Valkoinen keppi toimii myös muille liikkujille merkkinä näkövammaisuudesta, joten se helpottaa sekä avun pyytämistä että tarjoamista pulmatilanteissa. Valkoinen keppi on tärkeä merkki myös autoilijoille, sillä se kertoo selkeästi liikkujan näkövammasta.

Keppi käyttötarkoituksen mukaan
Valkoisia keppejä on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Kepin pituus, käyttötapa ja tarve vaihtelevat olosuhteiden mukaan. Yleensä valkoinen keppi on kokoontaitettava ja heijastavaa materiaalia. Valkoinen keppi voi yhtä hyvin olla myös tukikeppi.

Valkoinen keppi valitaan aina yksilöllisesti henkilön pituuden ja liikkumistyylin mukaan. Käytössä keppi kuluu ja esimerkiksi taiteltavan kepin kuminauha väljenee, jolloin kepin jämäkkyys löystyy. Kepit voivat myös vääntyä tai katketa.

Aktiiviliikkujilla keppejä tai ainakin niiden kärkiä saattaa kulua useampia vuodessa. Tästä syystä keppiä tarvitsevalla henkilöllä tulisi olla aina vähintään kaksi keppiä kerrallaan käytössään. Eihän kukaan pärjää yhdellä kenkäparillakaan.

Tutustu tuotteisiin tästä linkistä

Miten haen apuvälineitä?

Apuvälineitä voi saada lääkinnällisenä tai ammatillisena kuntoutuksena, jolloin apuvälineet kustantaa joko julkinen terveydenhuolto tai Kela. Jos näkövamman on aiheuttanut työtapaturma, liikennevahinko tai ammattitauti, maksaja saattaa olla vakuutuskuntoutus yhteistyössä vakuutusyhtiöiden kanssa, Valtiokonttori tai Potilasvahinkokeskus tai Maatalousyrittäjien Eläkelaitos.

Tutustu tarkemmin apuvälineiden hakemiseen Näkövammaisten liiton nettisivuilta:
https://www.nkl.fi/fi/apuvalineiden-hakeminen